Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω σε δυνατή ένταση το λάδι και το βούτυρο.
Σοτάρω το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να γίνει διάφανο, ρίχνω το ρύζι, ανακατεύω να λαδωθεί για 1-2 λεπτά.
Προσθέτω τη μπύρα, μαύρο πιπέρι, το αλάτι και αφήνω για 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Συνεχίζω βάζοντας σταδιακά το ζωμό λαχανικών μέχρι να ετοιμαστεί σχεδόν το ρύζι, να κρατάει όμως ακόμα (15 λεπτά περίπου).
Τότε προσθέτω την κρέμα τυρί, την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύω να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά για 2 λεπτά.
Βγάζω από την εστία, αφήνω 5 λεπτά και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.