Go Back
+ servings

Χειμωνιάτικο μπριάμ

Το μπριάμ το έχουμε συνηθίσει με τα καλοκαιρινά λαχανικά, αέρινο, ανάλαφρο, ένα λαδερό παραδοσιακό φαγητό που δεν λείπει από το Ελληνικό σπίτι.
Όμως γιατί να μην το προσαρμόσουμε στο χειμώνα, που έχει κι αυτός τόσα λαχανικά, δίνοντας του τη χαρακτηριστική λεμονάτη γεύση του; Έτσι λοιπόν, σε αυτή τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα λαχανικά από αυτά που προτείνω, κι αγαπάτε, κρατώντας τη σάλτσα και ένα βασικό στοιχείο για να πετύχει, να γίνει μαλακό και απολαυστικό.
Τα λαχανικά, ανάλογα με το πόσο χρόνο ψησίματος χρειάζεται το κάθε ένα τα κόβουμε και στα ανάλογα κομμάτια (όσο περισσότερο χρόνο θέλει, τόσο πιο μικρά κομμάτια το κόβουμε ώστε να είναι όλα στον ίδιο χρόνο έτοιμα).
Πάντα στο τέλος αν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε με το τυρί, τη φέτα, θρυμματισμένη που θα μαλακώσει πάνω στο ζεστό μπριάμ.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Χειμωνιάτικο μπριάμ
Χειμωνιάτικο μπριάμ
Εκτύπωση Συνταγής
4.41 from 10 votes
Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 20 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 40 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 4 Μερίδες
Θερμίδες: 393kcal

Εξοπλισμός

  • Ταψί 30x40 εκ

Συστατικά

  • 1 μεγάλο μπρόκολο (800γρ) σε μπουκέτα
  • 3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια
  • 2 πατάτες σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κλαδιά μαϊντανό
  • 1 λεμονιού το χυμό (2 ΚΣ)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ μουστάρδα
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 κγ θυμάρι
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο

Οδηγίες

  • Κόβω το μπρόκολο σε μπουκέτο και αφαιρώ το κοτσάνι του.
  • Ξεφλουδίζω τα καρότα, τα κόβω σε ροδέλες όπως και τις πιπεριές που κόβω σε μέτρια κομμάτια και τις πατάτες σε μικρά κυβάκια.
  • Βάζω στον πολυκόφτη το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το χυμό του λεμονιού, 50 ml ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τα πολτοποιώ.
  • Απλώνω στο ταψί 2-3 ΚΣ από τη σάλτσα και ρίχνω μέσα το μπρόκολο, τα καρότα, τις πιπεριές, τις πατάτες, πασπαλίζω με 1 κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, 1 κγ θυμάρι και τη σάλτσα από πάνω ανακατεύοντας καλά.
  • Προσθέτω 3 ΚΣ ελαιόλαδο με 200 ml νερό και βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 80 λεπτά (τσεκάρω αν είναι μαλακά τα λαχανικά πριν το βγάλω διαφορετικά το αφήνω για άλλα 10 λεπτά).

ΤΙΠ:

  • Μπορώ στο τέλος να προσθέσω λίγη φέτα θρυμματισμένη πάνω στα λαχανικά που από τη ζέστη τους θα μαλακώσει.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 393kcal | Carbohydrates: 41g | Protein: 9g | Fat: 24g | Saturated Fat: 3g | Sodium: 758mg | Potassium: 1291mg | Fiber: 10g | Sugar: 8g | Vitamin A: 9068IU | Vitamin C: 214mg | Calcium: 138mg | Iron: 3mg