Πλένω και κόβω τα αγγούρια σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο.
Τα βάζω στη σειρά πάνω σε απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζω και από τις δύο πλευρές και τα αφήνω για 1 ώρα.
Τα ταμπονάρω καλά με το χαρτί, να στεγνώσουν.
Για το 1ο σε ένα μπολ αναμιγνύω τον τόνο με τη μαγιονέζα, την κέτσαπ, το κρεμμυδάκι και το ξύδι.
Απλώνω ένα μεγάλο φύλλο μεμβράνης και πάνω της βάζω στη σειρά τις φέτες από το αγγούρι καλύπτοντας λίγο η μια την άλλη ώστε να μην υπάρχουν κενά.
Πάνω στο αγγούρι αλείφω το μείγμα του μπολ με τον τόνο σε ίσο πάχος.
Με τη βοήθεια της μεμβράνης τυλίγω σφιχτά σε ρολό τα αγγούρια και κλείνω τις άκρες σαν λουκάνικο.
Με τον ίδιο τρόπο απλώνω τις φέτες με το αγγούρι και στο 2ο μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ ενώνω την κρέμα τυρί με το αγγουράκι τουρσί και το άνηθο.
Απλώνω πάνω στο αγγούρι τις φέτες τους σολομού και πάνω σε αυτόν το μείγμα του μπολ.
Το τυλίγω με όμοιο τρόπο και βάζω τα δυο ρολά σε επίπεδη επιφάνεια και στο ψυγείο για 2 ώρες.
Τα βγάζω από το ψυγείο, αφαιρώ τις μεμβράνες και τοποθετώ ανά 2 εκ. οδοντογλυφίδες κάθετα σε κάθε ρολό.
Έπειτα με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τα ρολά σε φέτες πάχους 1,5 -2 εκ έκαστη.
Τα βάζω πάνω σε ένα board