Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετώ τις πιπεριές και τις βάζω στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα να ψηθούν για 20-30 λεπτά στους 200*C.
Τις βγάζω, τις αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζω, αφαιρώ το κοτσάνι, τα σπόρια τους και τις κόβω σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα με νερό γεμάτη στα 2/3της και το βάζω να βράσει.
Προσθέτω ½ κγ αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω τα ζυμαρικά.
Ανακατεύω και αφήνω σε μέτρια ένταση να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τον ενδεδειγμένο χρόνο που προτείνει η συσκευασία τους.
Τα στραγγίζω και κρατάω λίγο από το ζωμό τους.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι με τα κουκουνάρια.
Μόλις να κουκουνάρια καβουρδιστούν και πάρουν χρώμα, προσθέτω το σκόρδο, αφήνω για ένα λεπτό και βγάζω το τηγάνι από την εστία.
Βάζω στον πολυκόφτη τις πιπεριές, το μείγμα από το τηγάνι και τα πολτοποιώ.
Στο ίδιο τηγάνι με πριν ρίχνω το πολτοποιημένο μείγμα, 1 ΚΣ ελαιόλαδο, 2 ΚΣ βασιλικό ψιλοκομμένο, ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι, ½ κγ πάπρικα και στραγγίζω τη σάλτσα από την κονσέρβα με τις σαρδέλες τομάτας TRATA.
Προσθέτω ¼ κούπας (60ml) από το ζωμό των ζυμαρικών που κράτησα, ανακατεύω, μισοσκεπάζω το σκεύος και αφήνω σε χαμηλή ένταση τη σάλτσα να σιγοβράζει για 15 λεπτά.
Ενδιάμεσα ελέγχω αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία η σάλτσα προσθέτω πάλι από το ζωμό.
Όταν έχει βράσει η σάλτσα βάζω στο τηγάνι τα ζυμαρικά, 2 σαρδέλες τομάτας TRATA κομμένες στα 3, ανακατεύω καλά αφήνω για 3 λεπτά να βράσουν όλα τα υλικά μαζί και βγάζω το τηγάνι από την εστία.
Σερβίρω στα πιάτα τη μακαρονάδα, τοποθετώντας σε κάθε πιάτο από 3 σαρδέλες τομάτας TRATA στο κέντρο ακτινωτά και γαρνίρω με φρέσκα φύλλα βασιλικού.