Βράζουμε τις φακές 10 λεπτά, στραγγίζουμε το νερό και ξαναβράζουμε σε νέο νερό για άλλα 10 λεπτά. Γεμίζουμε με νέο νερό την κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Ο χρόνος που είναι έτοιμες οι φακές εξαρτάται από την ποικιλία τους. Είναι σωστά βρασμένες όταν μαλακώσουν χωρίς όμως να σπάσει ο φλοιός τους και γίνουν λιώμα.
Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε από πάνω τα κομμένα αγγούρια , τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα βρασμένα φύλλα του μπρόκολου και τον ντάκο κομμένο με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια. Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, σκόρδο και το αλάτι.
Για την σως σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το χυμό λεμονιού και το πιπερόκαμα.
Προσθέτουμε την σως πάνω στη σαλάτα μαζί με το κύμινο.
Ανακατεύουμε καλά, τρίβουμε την φέτα και γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.