Πλένω καλά (τουλάχιστον 3 φορές) και καθαρίζω το σπανάκι απομακρύνοντας τα χοντρά κοτσάνια του, το στραγγίζω και το χοντροκόβω.
Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά ζεσταίνω ½ ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω σε αυτό το κρεμύδι.
Βάζω όσο σπανάκι χωράει, κλείνω το καπάκι και αφήνω 1 -2 λεπτά να μαραθεί και να «κάτσει».
Προσθέτω και το υπόλοιπο σπανάκι, σκεπάζω πάλι με το καπάκι για άλλα 1 -2 λεπτά.
Ανοίγω το καπάκι, ρίχνω το ρύζι, 1 – 2 ΚΣ ελαιόλαδο, ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι.
Ρίχνω σταδιακά ζεστό νερό μέχρι να ψηθεί το ρύζι και σκεπάζω την κατσαρόλα αφήνοντας μια χαραμάδα να φεύγει ο ατμός.
Όταν βράσει το ρύζι περίπου μετά από 15 λεπτά, προσθέτω το λεμόνι, δοκιμάζω να δω αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι, αν χρειαστεί προσθέτω και το βγάζω από τη φωτιά.
Σερβίρω αμέσως παρέα με φρέσκο ψωμί.