Βάζω σε ένα ταψί τους ξηρούς καρπούς και τους καβουρδίζω στο φούρνο για 10 λεπτά στους 150*Τα αφήνω να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φρουί γλασέ, τα σύκα, το αλεύρι, όλα τα μπαχαρικά και το κακάο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, το μέλι και το κακάο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και κατεβάζω (αν έχω θερμόμετρο αφήνω μέχρι να φτάσει τους 115*C).
Ρίχνω αμέσως το σιρόπι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω γρήγορα γιατί όσο κρυώνει σφίγγει και είναι δυσκολότερο να το αναμίξω.
Αφού στρώσω μια λαδόκολλα σε φόρμα με σούστα, ρίχνω το μίγμα μέσα και πιέζω δυνατά να πάει παντού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150*C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο και αφού κρυώσει 10 λεπτά με ένα μαχαίρι την αποκολλώ από τα τοιχία της φόρμας. Την αφήνω να κρυώσει τελείως και αφαιρώ τη φόρμα.
Κοσκινίζω από πάνω με άχνη ζάχαρη και σερβίρω παρέα στον καφέ ή το τσάι.