Βράζω τις φακές σε νερό που τις καλύπτει για 10 λεπτά.
Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο, προσθέτω τα φύλλα δάφνης και τις αφήνω να βράσουν για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμες, χωρίς όμως να λιώσουν.
Τις στραγγίζω ξανά και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνω μαζί τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις ελιές, την κάπαρη και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω τον τόνο (αφού πρώτα τον στραγγίζω) την φέτα χοντροκομμένη, αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύω για τελευταία φορά, δοκιμάζω αν είναι εντάξει το λαδολέμονο και σερβίρω αμέσως.