Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ζεστό νερό και μέσα το διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτω 3-4 ΚΣ από το αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και το αφήνω για 10 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκαλίτσες την επιφάνεια το μείγμα).
Συνεχίζω βάζοντας το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτω σταδιακά στο μπολ ανακατεύοντας με την κουτάλα αρχικά και στη συνέχεια με το χέρι ( ή τη λαβή από την ξύλινη κουτάλα).
Φτιάχνω μια μπάλα ζύμης, λαδώνω ελαφριά το μπολ και τη ζύμη από πάνω λίγο, σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το βάζω σε ζεστό σημείο (ή στο φούρνο που έχω προθερμάνει στους 30*C, έχω σβήσει αλλά αφήνω το φως ανοιχτό) μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της, περίπου 1-1 ½ ώρα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζω από το μπολ, την πλάθω λίγο με τα χέρια, να ξεφουσκώσει και της δίνω πάλι το σχήμα μπάλας και την χωρίζω σε 8 (με 10) ίσα μέρη (αν θέλω να είμαι σίγουρη μπορώ να τα ζυγίσω).
Προετοιμάζω ένα βαθύ πιάτο με νερό, μέσα στο οποίο διαλύω το πετιμέζι, ένα δεύτερο με το σουσάμι και τα ταψιά με λαδόκολλα.
Παίρνω κάθε κομμάτι το πλάθω σε κορδόνι και ενώνω τις άκρες του με λίγο νερό για να σχηματίσω το κουλούρι (δεν θέλω να είναι πολύ χοντρό γιατί θα φουσκώσει ξανά).
Βουτάω το κουλούρι πρώτα στο νερό, μετά στο σουσάμι (βοηθάω και με τα χέρια, αν δεν καλυφθεί καλά με σουσάμι) και έπειτα το βάζω πάνω στο ταψί.
Συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα, βάζοντας σε κάθε ταψί 4 κουλούρια.
Τα σκεπάζω καλά και τα αφήνω πάλι για το δεύτερο φούσκωμα σε ζεστό μέρος (ή στο φούρνο) για 30-60 λεπτά.
Έχω προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220*C και ψήνω τα κουλούρια για περίπου 25-30 λεπτά παρακολουθώντας να μην τα ξεροψήσω και σκληρύνουν.
Τα βγάζω από το φούρνο και τα μεταφέρω στη σχάρα αφήνοντας τα να κρυώσουν τελείως.
Τα αποθηκεύω τυλίγοντας κάθε ένα με μεμβράνη και όλα μαζί έπειτα σε σακούλα αφαιρώντας τον αέρα.