Χαρακώνω τις ντομάτας από κάτω σταυρωτά και τις βάζω σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Τις βγάζω μια-μια, τις ξεφλουδίζω, αφαιρώ το κοτσάνι, τι κόβω σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνω στον πολυκόφτη μαζί με το κρεμμύδι αλέθοντας τα καλά.
Μεταφέρω το μείγμα στην κατσαρόλα, αλατίζω και σε μέτρια/ χαμηλή ένταση το αφήνω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους (από 25-40 λεπτά ανάλογα πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες).
Προσθέτω το μέλι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αφήνω 1-2 λεπτά και βγάζω από την εστία.
Αν θέλω βελούδινη τη σάλτσα την περνάω από σουρωτήρι (αλλιώς το παραλείπω) και την αποθηκεύω σε αποστειρωμένο βάζο που το γυρίζω ανάποδα.
Όταν κρυώσει το βάζο, το φυλάω σε δροσερό σκιερό μέρος (σε ντουλάπι).