Για το παντεσπάνι θα χωρίσω τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών και θα χτυπήσω τα δεύτερα μαζί με 30 γρ ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα στο μίξερ.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύω τους κρόκους με τα υπόλοιπα 70 γρ ζάχαρης με το μίξερ μέχρι να γίνουν μια κρέμα ανοιχτού κίτρινου χρώματος.
Τότε κοσκινίζω μέσα το κακάο μαζί με την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο και ανακατεύω με μια σπάτουλα.
Προσθέτω σε 3 δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να μην χάσει το μίγμα τον όγκο του.
Το ρίχνω μέσα σε λαδόκολλα σε ταψί 32 x22 εκ. και ψήνω για 10 – 12 λεπτά στους 180*C στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις ψηθεί το αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και έπειτα κοσκινίζω λίγη άχνη σε μια πετσέτα κουζίνας, βάζω το παντεσπάνι πάνω και το τυλίγω με αυτή απαλά σε ρολό.
Το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα κάστανου βάζω μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το τριμμένο κάστανο μαζί με τα 120 γρ ζάχαρης, τα 120 ml κρέμα γάλακτος, τον κρόκο και τη βανίλια ανακατεύοντας απαλά συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρευστο το μίγμα και μόλις πάει να βράσει, το κατεβάζω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει τελείως και το περνάω από το σουρωτήρι.
Σε μπολ χτυπάω τα 180 ml κρέμας γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σφίγγει, τότε κοσκινίζω μέσα 30 γρ άχνης ζάχαρης και συνεχίζω μέχρι να σφίξει σε σαντιγί.
Τότε προσθέτω και το μίγμα του κάστανου και ανακατεύω με μια μαρίζ απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Για να φτιάξω τον κορμό ανοίγω μαλακά την πετσέτα με το παντεσπάνι, με ένα πινέλο απομακρύνω την άχνη ζάχαρη και απλώνω κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του, την κρέμα κάστανου. Το γυρίζω σιγά σε ρολό και το τοποθετώ με την άκρη από το παντεσπάνι προς τα κάτω πάνω σε σχάρα που από κάτω έχω ένα ταψί με λαδόκολλα.
Κόβω σε κομμάτια την κουβερτούρα και προσθέτω σ αυτή ζεστή την κρέμα γάλακτος. Αφήνω δύο λεπτά και ανακατεύω να λιώσει η σοκολάτα. Το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και ρίχνω τα 2/3 πάνω στο παντεσπάνι προσεκτικά να το καλύψει όλο.
Αφήνω 15 λεπτά σε δροσερό μέρος να κρυώσει η γκανάζ και επαναλαμβάνω με την υπόλοιπη. Με ένα πιρούνι γρατζουνάω την επιφάνεια του για να σχηματίσω το ξύλο.
Βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστο 5 ώρες να κρυώσει το γλυκό πριν το σερβίρω.
Αν θέλω μπορώ να το στολίσω με άχνη ζάχαρη, κουκουνάρια ή ζώα τα οποία έχω καλύψει πρώτα με λευκή σοκολάτα και τριμμένη καρύδα.