Go Back
+ servings

Σιροπιαστό γλυκό ταψιού κανταϊφι με φυστίκι Αιγίνης

Σιροπιαστό γλυκό ταψιού κανταϊφι με φιστίκι Αιγίνης – το γλυκό που θα σε ταξιδέψει σε κάθε μπουκιά!
Φτιαγμένο σε στιλ πατσαβουρόπιτας, αλλά με κανταΐφι και την πλούσια γεύση του φιστικιού Αιγίνης που απογειώνει την απόλαυση. Ιδανικό για κάθε περίσταση, ειδικά αν το συνοδεύσεις με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια – η τέλεια γευστική ισορροπία που σε πηγαίνει στα ουράνια!
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Σιροπιαστό γλυκό ταψιού κανταϊφι με φυστίκι Αιγίνης
Σιροπιαστό γλυκό ταψιού κανταϊφι με φυστίκι Αιγίνης
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρα 10 Λεπτά
Χρόνος αναμονής1 Ώρα
Συνολικός Χρόνος1 Ώρα 50 Λεπτά
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 13 Κομμάτια
Θερμίδες: 723kcal

Συστατικά

  • 400 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 200 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 300 γρ πραλίνα φιστικιού Αιγίνης
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης προαιρετικά
  • 200 γρ σπορέλαιο
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι:

  • 420 ml νερό
  • 450 γρ ζάχαρη
  • ½ λεμονιού φλούδα
  • 1 λεμονιού χυμό

Οδηγίες

  • Ξάνω το κανταίφι να ξεχωρίσει και το ψιλοκόβω.
  • Προσθέτω την πραλίνα, το βούτυρο (και τα φιστίκια Αιγίνης αν χρησιμοποιήσω) ανακατεύω καλά να υγρανθεί το φύλλο και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 30 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού, ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Βγάζω το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  • Στο μπολ χτυπάω με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτω τα αυγά, τη βανίλια και στο τέλος το γιαούρτι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Βγάζω το ταψί από το φούρνο, ρίχνω το μείγμα ομοιόμορφα από πάνω και το βάζω πίσω στο φούρνο για άλλα 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  • Το βγάζω από το φούρνο και με μια κουτάλα της σούπας το λούζω όλο ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι.
  • Το αφήνω για 1 ώρα να το απορροφήσει και να κρυώσει και έπειτα με κορνέ γαρνίρω με ρομβοειδής γραμμές πραλίνας φιστικιού από πάνω και λίγο ψιλοκομμένο φιστίκι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 723kcal | Carbohydrates: 96g | Protein: 8g | Fat: 36g | Saturated Fat: 11g | Polyunsaturated Fat: 7g | Monounsaturated Fat: 17g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 85mg | Sodium: 611mg | Potassium: 337mg | Fiber: 2g | Sugar: 77g | Vitamin A: 498IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 121mg | Iron: 2mg