Go Back
+ servings

Σάλτσα ντομάτας φούρνου σε βάζο

Το ΜΥΣΤΙΚΟ για σάλτσα ντομάτας φούρνου σε βάζο που μοσχοβολά και αποθηκεύεται όλο τον χρόνο!
Γευστική σάλτσα ντομάτας, φύλαξε σε βαζάκια για να την έχεις έτοιμη όποτε τη χρειάζεσαι! Για τα μακαρόνια, την πίτσα, τα κεφτεδάκια, τους γίγαντες πλακί ή όπου αλλού θέλεις. Τέλος του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου είναι η ιδανική περίοδος για να τη φτιάξεις που οι ντομάτες είναι γλυκές, νόστιμες και οικονομικές.
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Σάλτσα ντομάτας φούρνου σε βάζο
Σάλτσα ντομάτας φούρνου σε βάζο
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας5 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρα
Συνολικός Χρόνος1 Ώρα 5 Λεπτά
Πιάτο: Πως φτιάχνω
Μερίδες: 1 λίτρο
Θερμίδες: 918kcal

Συστατικά

  • 2,5 κιλά ντομάτες πομοντόρο
  • 1 κρεμμύδι στα 4
  • 4 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 2 κ.γ. ξύδι λευκό
  • 2 κ.γ. μέλι

Στην κατσαρόλα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 30 ml ξύδι λευκό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 βάζα των 250-300 ml

Οδηγίες

  • Πλένω τις ντομάτες, τις κόβω στη μέση, αφαιρώ το κοτσάνι και τυχών σημάδια αν έχουν και τις βάζω σε αντικολλλητικό χαρτί στο ταψί.
  • Για την ποσότητα αυτή θα χρειαστούν δύο ταψιά.
  • Στο άλλο ταψί προσθέτω ένα κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο στα 4 μαζί με τέσσερις σκελίδες σκόρδου (ακαθάριστες).
  • Ραντίζω και τα δύο ταψιά με 2 κ.γ. ελαιόλαδο (δηλ 1 κ.γ. έκαστο), με 1 κ.γ. αλάτι, με ¼ κγ. πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το ξύδι και το μέλι.
  • Τα βάζω στο φούρνο στους 220°C, αντιστάσεις για 40 λεπτά (ενδιάμεσα ανταλλάσσω τα δύο ταψιά).
  • Ωστόσο πλένω, στεγνώνω τα βάζα με τα καπάκια τους και βάζω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
  • Όταν βγουν τα ταψιά με τις ντομάτες βάζω τα βάζα για 20 λεπτά στους 150°C, αντιστάσεις.
  • Αφού αφήσω 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο οι ντομάτες τις μεταφέρω μαζί με τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη (εδώ αν θέλω μπορώ εύκολα να αφαιρέσω τις φλούδες από τις ντομάτες πριν τις πολτοποιήσω).
  • Πιέζω τις σκελίδες των σκόρδων να βγει το εσωτερικό τους που έχει ψηθεί και μαλακώσει και τα αλέθω πολύ καλά όλα μαζί.
  • Ρίχνω τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα (καλύτερα με μεγάλο πάτο και βαθιά), προσθέτω 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 30 ml ξύδι λευκό, 1 κ.γ. αλάτι και βάζω σε χαμηλή ένταση να σιγοβράζει, ανακατεύοντας στον πάτο να μην κολλήσει μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της και να γίνει πιο πηχτή (θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά). Παρακολουθώ, αναδεύοντας και προσέχω γιατί πετάγεται η σάλτσα.
  • Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία κ όπως είναι ζεστή αυτή, ζεστά και τα βάζα, τα γεμίζω με τη σάλτσα, κλείνω σφιχτά με τα καπάκια και αναποδογυρίζω.
  • Τα αφήνω να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα αποθηκεύω σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Διαρκούν για ένα χρόνο. Τους θερινούς μήνες είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 918kcal | Carbohydrates: 130g | Protein: 25g | Fat: 42g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 6g | Monounsaturated Fat: 28g | Sodium: 4787mg | Potassium: 6263mg | Fiber: 35g | Sugar: 84g | Vitamin A: 20969IU | Vitamin C: 360mg | Calcium: 379mg | Iron: 9mg