- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 240 ml ζεστό νερό και μέσα του διαλύω ½ κγ ζάχαρη και τη μαγιά. 
- Σε άλλο μπολ αναμιγνύω τα αλεύρια με το αλάτι. 
- Προσθέτω 5 – 6 ΚΣ από τα άλευρα στο μεγάλο μπολ με τα υγρά υλικά, φτιάχνοντας ένα ελαφρύ κουρκούτι. 
- Το σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά. 
- Αφού περάσει αυτό το διάστημα και η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί (στην επιφάνεια έχουν βγει μικρές φούσκες) συνεχίζω ρίχνοντας τα υπόλοιπα 240 ml ζεστό νερό, της 2 ΚΣ ελαιόλαδο, τα 30 ml ρακή και έπειτα σταδιακά προσθέτω τα υπόλοιπα άλευρα μέχρι να γίνει μια αφράτη, απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
- Συνεχίζω το ζύμωμα για 10 λεπτά (αν χρησιμοποιώ μίξερ για 3 λεπτά λιγότερο), βάζω τη ζύμη στο μπολ (αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο), σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη (για 1 – 1,5 ώρα). 
- Όταν έχει φουσκώσει, την ξεφουσκώνω με τα χέρια και παίρνω την μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. 
- Την χωρίζω σε 12 ίσα μέρη και κάθε ένα από αυτά τα πλάθω απαλά σε μπαλίτσες. 
- Ανοίγω την κάθε μπαλίτσα, βάζω από 1 κγ ελιές (περίπου 8 γρ) και κλείνω σχηματίζοντας πάλι μπάλα. Μπορώ να αναμείξω τις ελιές στη ζύμη, στο τέλος, αν θέλω να είναι διάσπαρτες στα ψωμάκια. 
- Τοποθετώ τα ελιόψωμα σε λαδόκολλα στο ταψί, σκεπάζω και αφήνω για 30 λεπτά. 
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C για 15 λεπτά περίπου. 
- Βγάζω και αφού κρυώσουν για 5 λεπτά τα μεταφέρω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. 
- Αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο ή σακούλα.