Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα λινγουίνι.
Μειώνουμε την ένταση σε μέτρια και τα αφήνουμε να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό τους.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψιλοτριμμένο pecorino και ρίχνουμε λίγο-λίγο από το ζωμό των ζυμαρικών αναδεύοντας με το σύρμα ταυτόχρονα να γίνει σαν χυλός.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια ένταση, καβουρδίζουμε για 2 λεπτά το φρασκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύοντας να δυναμώσει το άρωμα του.
Προσθέτουμε τα λινγουίνι, τη σάλτσα με το τυρί και ρίχνουμε από το ζωμό των ζυμαρικών που κρατήσαμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά να ενωθούν τα ζυμαρικά, η σάλτσα και τα αρώματα.
Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με τριμμένο pecorino και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.