Ρίχνω στο κάδο το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω 1 ΚΣ ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτω 3 ΚΣ αλεύρι κι ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
Aφήνω σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στη επιφάνεια).
Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, το μαχλέπι, τη μαστίχα Χίου ανακατεύω και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι.
Τέλος, βάζω σε κυβάκια ένα-ένα το βούτυρο κι αφού ενσωματωθεί στο μείγμα, αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7-10 λεπτά.
Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη μεγάλης ελαστικότητας και αντοχής SANITAS και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.
Τη βγάζω στον πάγκο , την ξεφουσκώνω και την πλάθω σε λουκάνικο και τη χωρίζω σε 4 ίσα μέρη. Κάθε μέρος το πλάθω σε κορδόνια μήκους περίπου 45-50 εκ.
Τα τοποθετώ παράλληλα και ενώνω τις άκρες τους.
Ξεκινώ να πλέκω την πλεξούδα με τα 4 κορδόνια και ενώνω τις άκρες τους στο τέλος.
Καλύπτω μια ορθογώνια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος SANITAS και μεταφέρω την πλεξούδα από ζύμη σε αυτή.
Σκεπάζω με μεμβράνη μεγάλης ελαστικότητας και αντοχής SANITAS και αφήνω σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
Για την κρέμα μασκαρπόνε ρίχνω σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τα χτυπάω σε σαντιγί.
Προσθέτω το μασκαρπόνε, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και τα ενσωματώνω στο μείγμα.
Για το crumble σε άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη ζάχαρη, το κάκαο και τον καφέ. Βάζω διάσπαρτα το βούτυρο και ενώνω τα υλικά με ένα πιρούνι να γίνει το μείγμα σαν άμμο, να υγραθεί όλο.
Αφού φουσκώσει για τελευταία φορά η ζύμη, απλώνω πάνω της την κρέμα μασκαρπόνε και θρυμματίζω από πάνω το crumble.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα, στους 180°C για 35-40 λεπτά.
Βγάζω, το αφήνω να κρυώσει πριν το κόψω σε κομμάτι και σερβίρω.