Πλένω και κόβω, αφού αφαιρέσω τα φύλλα, στα τέσσερα ένα μικρό κουνουπίδι.
Το θρυμματίζω να γίνει σαν ρύζι είτε στον πολυκόφτη είτε το τρίβω στον χοντρό τρίφτη της ντομάτας.
Το βάζω σε σουρωτήρι, το αλατίζω (1/2 κγ) και το αφήνω για 1 ώρα να κατεβάσει τα υγρά του.
Το μεταφέρω σε πετσέτα κουζίνας ή τουλπάνι ( ή χοντρή γάζα) σε δόσεις και το στραγγίζω καλά να φύγουν όλα τα υγρά του.
Το βάζω σε μεγάλο μπολ, προσθέτω τα τριμμένα τυριά (κασέρι και παρμεζάνα), 1 πρέζα πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι, 1 κγ ρίγανη και τα ανακατεύω καλά.
Ρίχνω το αυγό και το ενσωματώνω στο μείγμα.
Βάζω στο ταψί (30x40 εκ) μια λαδόκολλά, μεταφέρω το μείγμα σε αυτή, το σκεπάζω με μια δεύτερη λαδόκολλα και το πιέζω σιγά-σιγά να ανοίξει όπως μια ζύμη σε λεπτό ισοπαχές φύλλο.
Αλείφω κι από πάνω με λίγο ελαιόλαδο, το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C στον αέρα για 25 περίπου λεπτά μέχρι να χρυσίσει (ενδιάμεσα το γυρίζω κι από την άλλη πλευρά).
Βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια, γαρνίρω με λίγο ανθό αλατιού και ρίγανη και είναι έτοιμο!