Go Back
+ servings

Βασιλόπιτα αμυγδάλου με άρωμα ροδόνερο

Γιορτινή και εντυπωσιακή βασιλόπιτα αμυγδάλου με άρωμα ροδόνερου και εμφάνιση μπάλας Χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Αφράτη με αμύγδαλα να τα νιώθουμε και φυσικά το μοναδικό φλουρί της νέας χρονιάς που φέρνει γούρι σε όποιον του τύχει. Εύκολη με τα σημεία κλειδιά για να πετύχει και όλοι στο γιορτινό δείπνο να την ευχαριστηθούν.
Με το ροδόνερο ALONA που είναι από φυσικές πρώτες ύλες και κατάλληλο για τρόφιμα και το ψεκαστικό σύστημα που διαθέτει να μας διευκολύνει στη χρήση. Μπορούμε βέβαια να το χρησιμοποιήσουμε και χωρίς αυτό.
Φτιάξε τη, δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Βασιλόπιτα αμυγδάλου με άρωμα ροδόνερο
Βασιλόπιτα αμυγδάλου με άρωμα ροδόνερο
Εκτύπωση Συνταγής
4.32 from 22 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 10 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 50 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 18 Κομμάτια
Θερμίδες: 321kcal

Εξοπλισμός

  • Φόρμα 26εκ
  • cupcake

Συστατικά

  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6  αυγά χωρισμένα ασπράδια – κρόκοι
  • 1 ½ ΚΣ Ροδόνερο ALONA
  • 20 γρ μπέϊκιν πάουντερ 1 φακελάκι 
  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κγ αλάτι
  • 240 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα

Για γαρνίρισμα:

  • 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη
  • 2 ψεκασμούς με Ροδόνερο ALONA
  • Μπιλίτσες ζαχαρωτά για διακόσμηση προαιρετικά

Οδηγίες

  • Διαχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους.
  • Βάζω τα ασπράδια σε ένα μπολ και τα χτυπάω με το μίξερ να αφρατέψουν. Προσθέτω 3 ΚΣ από τη ζάχαρη και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να γίνει μια απαλή μαρέγκα.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη καλά.
  • Ρίχνω το βούτυρο και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα να ασπρίσει .
  • Συνεχίζω αρωματίζοντας με1 ½ ΚΣ ροδόνερο ALONA και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Σε ένα μπολ ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Τα ρίχνω σε δόσεις, εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
  • Τέλος αφαιρώ το μίξερ και βάζω τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια μαρίζ απαλά, από κάτω προς τα πάνω, ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ενσωματώνω όμοια, απαλά και τα αμύγδαλα και ρίχνω από το μείγμα πρώτα σε ένα φορμάκι για cupcake (γεμίζοντας τα 2/3 αυτού) και το υπόλοιπο σε στρογγυλή φόρμα 26 εκ, πιέζοντας μέσα στο μείγμα το φλουρί.
  • Ψήνω τη μεγάλη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 45 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο τη φόρμα, βάζω μέσα και το cupcake και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά περίπου.
  • Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν αφαιρέσω τη μεγάλη φόρμα.
  • Όταν κρυώσουν τελείως, μεταφέρω τη βασιλόπιτα στη πιατέλα και κόβω το cupcake στη μέση.
  • Στην εξωτερική του άκρη (στη βάση) στερεώνω μια κορδέλα (με τη βοήθεια μισής οδοντογλυφίδας) ενώ στην άλλη βάζω μια ολόκληρη οδοντογλυφίδα και την «κολλάω» στη βασιλόπιτα δημιουργώντας το κούμπωμα της «μπάλας».
  • Ψεκάζω με Ροδόνερο ALONA τη βασιλόπιτα και τοποθετώ στην επιφάνεια λαδόκολλες που έχω κόψει σε σχήμα αστεριών
  • Κοσκινίζω με άχνη ζάχαρη να καλυφθεί η πίτα και έπειτα αφαιρώ τις λαδόκολλες αφήνοντας το αποτύπωμα τους.
  • Μπορώ να αφήσω έτσι τη βασιλόπιτα αλλά αν θέλω να τη διασμήσω ακόμα περισσότερο, τοποθετώ μπαλίτσες ζαχαρωτών στη θέση των αστεριών σε διάφορα χρώματα.
  • Η πίτα είναι έτοιμη, καλή χρόνια!

TIPS:

  • Τα αμύγδαλα για να ασπρίσουν σ’ ένα κατσαρολάκι τα βάζω με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζω για ένα λεπτό και τα κατεβάζω απ’ τη φωτιά. Τα στραγγίζω και όπως είναι ζεστά τραβάω την φλούδα τους, αυτή γλιστράει και βγαίνει, έτσι τα καθαρίζω όλα. Μετά τα κόβω σε 3 – 4 κομμάτια το καθ’ ένα.
  • Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την KPD HELLAS

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 321kcal | Carbohydrates: 41g | Protein: 6g | Fat: 15g | Saturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 80mg | Sodium: 174mg | Potassium: 230mg | Fiber: 1g | Sugar: 24g | Vitamin A: 379IU | Calcium: 97mg | Iron: 2mg