Go Back
+ servings

Τσουρέκι πλεξούδα με γλυκιά μυζήθρα μύρτιλλα και σοκολάτα

Τσουρέκι πλεξούδα με γλυκιά μυζήθρα πλεγμένη με μύρτιλλα και κομμάτια σοκολάτας, πανδαισία γεύσης και ομορφιάς.
Δεν έχεις δοκιμάσει ξανά αφράτο τσουρέκι γεμιστό με τη μεστή, νωπή γλυκιά μυζήθρα Καλογεράκη που όταν κόψεις σε κομμάτια γυρίζει σπειροειδώς μέσα στο γλυκό.
Κι όμως είναι τόσο απλό στην παρασκευή του, το μόνο που θέλει είναι λίγη υπομονή για το φούσκωμα ώστε να γίνει αφράτο και λαχταριστό.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Τσουρέκι πλεξούδα με γλυκιά μυζήθρα μύρτιλλα και σοκολάτα
Τσουρέκι πλεξούδα με γλυκιά μυζήθρα μύρτιλλα και σοκολάτα
Εκτύπωση Συνταγής
4 from 2 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 30 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 18 Κομμάτια
Θερμίδες: 158kcal

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 300  γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 125  ml  γάλα ζεστό
  • 25  γρ φρέσκια  μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 110  γρ ζάχαρη
  • 50  γρ βούτυρο  λιωμένο
  • 1  πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό  σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ γλυκιά μυζήθρα Καλογεράκη
  • 1 ΚΣ ζάχαρη
  • ½ αυγό χτυπημένο το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσω για επάλειψη
  • 17 μύρτιλλα
  • 2 ΚΣ σταγόνες κουβερτούρας

Επικάλυψη:

  • ½ αυγό χτυπημένο με 1ΚΣ νερό
  • 10 γρ βούτυρο λιωμένο

Οδηγίες

  • Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτω 5 ΚΣ αλεύρι και ανακατεύω να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι.
  • Το αφήνω σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκάλες μικρές στην επιφάνεια).
  • Προσαρμόζω το μπολ στο μίξερ και ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη και το αυγό ανακατεύοντας.
  • Βάζω το εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά το λιωμένο βούτυρο εναλλάξ με το αλεύρι που έχω ενώσει με το αλάτι.
  • Αφήνω να ζυμωθεί για 7 λεπτά στο μίξερ ή 10 λεπτά αν ζυμώνω στο χέρι.
  • Μεταφέρω τη ζύμη σε μπολ που έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, αλείφω και από πάνω τη ζύμη όμοια με ελαιόλαδο και σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας.
  • Αφήνω σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη, για περίπου 2 – 2 ½ ώρες. Αν έχει κρύο ζεσταίνω το φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία (50*C) τον κλείνω και αφήνω το φως αναμμένο βάζοντας το μπολ μέσα.
  • Για τη γέμιση σε ένα μπολ λιώνω με το πιρούνι τη γλυκιά μυζήθρα Καλογεράκη. Προσθέτω τη ζάχαρη και το ½ αυγό ανακατεύοντας τα καλά.
  • Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει την βγάζω από το μπολ και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα (30x40 εκ περίπου).
  • Απλώνω πάνω της τη γέμιση της μυζήθρας αφήνοντας 1-2 εκ. περιμετρικά. Πασπαλίζω διάσπαρτα με τα μύρτιλλα και τις σταγόνες σοκολάτας και το υπόλοιπο αυγό το χτυπάω με λίγο νερό αλείφοντας περιμετρικά τη ζύμη.
  • Έπειτα το γυρίζω σε ρολό κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς του δημιουργώντας ένα κορδόνι.
  • Το μεταφέρω πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί βάζοντας την ένωση προς τα κάτω και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβω στη μέση.
  • Γυρίζω τη γέμιση προς τα πάνω και πλέκω τα δύο κορδόνια μεταξύ τους δημιουργώντας μια απλή πλεξούδα.
  • Σκεπάζω με πετσέτα και βάζω σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  • Όταν περάσει η ώρα αλείφω το τσουρέκι με το χτυπημένο αυγό.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
  • Όταν πάρει χρώμα το βγάζω, το αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Το αφήνω κρυώσει τελείως πριν το κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με την ΑΦΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 158kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 5g | Fat: 6g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 35mg | Sodium: 51mg | Potassium: 62mg | Fiber: 1g | Sugar: 8g | Vitamin A: 196IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 49mg | Iron: 1mg