Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω σε μέτρια-δυνατή ένταση 3 ΚΣ ελαιόλαδο.
Σοτάρω το κρεμμύδι για 3 λεπτά να γίνει διάφανο και συνεχίζω με το σκόρδο αφήνοντάς το για 1 λεπτό.
Προσθέτω το ρύζι (αφού το έχω πρώτα ξεπλύνει καλά με κρύο νερό) και ανακατεύω να λαδωθεί και να καβουρδιστεί για 2 λεπτά.
Βάζω τον πελτέ, για 1 λεπτό και έπειτα τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το 1/3 του ζεστού ζωμού λαχανικών και το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι.
Ενδιάμεσα ανακατεύω και όταν απορροφά τα υγρά του, προσθέτω ξανά μέχρι να γίνει al dente το ρύζι.
Τότε ρίχνω τα ντοματίνια, το βασιλικό ανακατεύω και αφήνω για 2 λεπτά ακόμα.
Τέλος γαρνίρω με έξτρα 1 ΚΣ ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκο θυμάρι και σερβίρω.