Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ (ή ανακατεύω καλά με μια κουτάλα) το βούτυρο με την μισή ποσότητα της ζάχαρης να μαλακώσουν και να ενωθούν.
Συνεχίζω με την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι και την κανέλα.
Ενσωματώνω στο μείγμα έναν-έναν τους κρόκους των αυγών.
Σε ένα μπολάκι βάζω 1 ΚΣ χυμό πορτοκαλιού, διαλύω σε αυτό τη μαγειρική σόδα και τα ρίχνω στο μείγμα.
Προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και σε δόσεις το αλεύρι.
Μεταφέρω τη ζύμη σε μεμβράνη, την κλείνω καλά και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση σε ένα μπολ ρίχνω τα σύκα και τα σκεπάζω με βραστό νερό.
Τα αφήνω να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά και να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζω και τα κόβω σε καρέ.
Με τον πολυκόφτη τα αλέθω μαζί με 2 κγ χυμό πορτοκαλιού να γίνουν πάστα.
Προσθέτω την άχνη και χτυπάω ξανά να διαλυθεί.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζω ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα.
Αφαιρώ την πάνω λαδόκολλα, και κόβω στη μέση κατά μήκος της μικρότερης πλευράς.
Στη μέση κάθε λωρίδας βάζω κουταλιές από τη γέμιση σύκου (μισή ποσότητα γέμισης σε κάθε μια).
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, σκεπάζω τη γέμιση με τη ζύμη, δεξιά και αριστερά, κλείνω καλά την ένωση και την βάζω προς τα κάτω.
Μεταφέρω τη λαδόκολλα με τα ρολά στο ταψί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στη μεσαία σχάρα για 18 λεπτά.
Όταν η βάση των ρολών πάρει χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζω από το φούρνο και όπως είναι ζεστά, προσεκτικά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω κάθε ρολό σε φέτες πάχους 2 εκ περίπου.
Τα αφήνω να κρυώσουν 10 λεπτά και τα μετακινώ απαλά, δεξιά ένα-παρά-ένα για να μπορούν να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Αφού κρυώσουν εντελώς πάνω στο ταψί, μπορώ να τα κοσκινίσω με άχνη ζάχαρη και είναι έτοιμα για σερβίρισμ