Ρίχνω στο κάδο το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω 1 ΚΣ ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτω 3-4 ΚΣ αλεύρι κι ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
Σκεπάζω με μεμβράνη SANITAS το μπολ που εφαρμόζει καλά στο σκεύος και το αφήνω σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στη επιφάνεια).
Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, το μαχλέπι, τη μαστίχα Χίου ανακατεύω και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι.
Τέλος βάζω σε κυβάκια ένα-ένα το βούτυρο κι αφού ενσωματωθεί στο μείγμα, αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7-10 λεπτά.
Σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη SANITAS και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 1,5-2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.
Τη βγάζω στον πάγκο, την ξεφουσκώνω και την πλάθω λίγο με τα χέρια από τις άκρες προς το κέντρο και την κάνω μια μπάλα.
Αρχίζω να την ανοίγω πρώτα με τα χέρια κι έπειτα με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
Απλώνω πάνω της μαρμελάδα βερίκοκο αφήνοντας περιθώριο από τις άκρες 2 εκ.
Την τυλίγω σε ρολό αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη πλευρά της φροντίζοντας να κλείσω καλά την ένωση στην άκρη.
Απλώνω στο ταψί αντικολλητικό χαρτί SANITAS που ταιριάζει στα περισσότερα ταψιά και μεταφέρω το ρολό σε αυτή τοποθετώντας την ένωση από κάτω.
Το σκεπάζω ξανά με μεμβράνη και το αφήνω για 3η φορά, για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζω το ρολό διαγώνια και σε μια σακούλα τροφίμων SANITAS Slide & Lock βάζω 30 γρ μαρμελάδα βερίκοκο. Κλείνω το zip κόβω τη μια γωνία της σακούλας και τη χρησιμοποιώ αντί για κορνέ.
Γεμίζω τις χαραματιές με μαρμελάδα και κοσκινίζω ολόκληρο το τσουρέκι καλά με άχνη ζάχαρη.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα, στους 180°C για 25-30 λεπτά.
Βγάζω, το αφήνω να κρυώσει πριν το κόψω σε κομμάτι και σερβίρω.