Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ελαιόλαδο και τα ανακατεύω. Χτυπάω ένα αυγό να αφρατέψει και το προσθέτω ενώ τελευταίο βάζω τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά.
Αφήνω το μείγμα του κιμά να αναμιχθούν καλά τα αρώματα του και φτιάχνω την σάλτσα της ντομάτας.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνω το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κύμινο σοτάρω για ½ λεπτό και σβήνω αμέσως με το κόκκινο κρασί. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και την αφήνω σε χαμηλή φωτιά μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά να ψηθεί και να δέσει.
Για τον πουρέ πλένω, καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε χοντρές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ή στη χύτρα βάζω 2 εκ νερό και τις τοποθετώ στο ειδικό δοχείο για να μην ακουμπάνε το νερό και να ψηθούν στον ατμό. Χρειάζονται περίπου 40 – 45 λεπτά και 10 λεπτά στη χύτρα.
Για να φτιάξω τα σουτζουκάκια βάζω σε ένα μικρό μπολ λίγο κόκκινο κρασί και βουτάω τα δάχτυλά μου κάθε φορά παίρνοντας λίγο από το μίγμα του κιμά και πλάθοντας τα σουτζουκάκια στενόμακρα.
Αν ωστόσο ετοιμαστεί η σάλτσα χαμηλώνω τη φωτιά στην μικρότερη ένταση για να διατηρείται ζεστή.
Βάζω στο τηγάνι 1 εκ ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα σουτζουκάκια ελαφριά περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, όχι να μαυρίσουν (γιατί θα ψηθούν στη συνέχεια και με τη σάλτσα). Μόλις ψηθούν, ένα ένα τα βγάζω και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση και τα κατεβάζω.
Μόλις ετοιμαστούν και οι πατάτες, όπως είναι καυτές, τις βάζω στο μίξερ ή μπλέντερ μαζί με το γάλα, το βούτυρο και αρκετό αλάτι. Τις πολτοποιώ να γίνουν ένας βελούδινος πουρές χωρίς « κόμπους».
Σερβίρω αμέσως να είναι όλα ζεστά.