Βάζω τους σπόρους chia σε ένα μπολάκι μαζί με το νερό για 10 λεπτά να μουλιάσουν.
Στο μούλτι αλέθω τους χουρμάδες μαζί με το λάδι καρύδας να γίνουν μια μάζα σφιχτή.
Σε ένα μπολ βάζω τα αμύγδαλα, τις νιφάδες βρώμης, τους ηλιόσπορους, τα cranberries, τα κομματάκια σοκολάτας, το αλάτι και τα ανακατεύω.
Προσθέτω τους σπόρους chia και το μίγμα των χουρμάδων αναμιγνύοντας τα πάρα πολύ καλά, να πάει παντού, να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Σε ένα ταψάκι 9 x 23 εκ ρίχνω το μίγμα και το πιέζω με δύναμη σε όλη την επιφάνεια του να κολλήσει παντού. Συμπιέζω το μείγμα όσο πιο πολύ μπορώ.
Το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Κλείνω τις μπάρες σε μεμβράνη ή λαδόκολλα μέσα σε αεροστεγώς κλεισμένο τάπερ στο ψυγείο για μια εβδομάδα.