Go Back
+ servings

Κις λορέν με αγκινάρες

Αγαπημένη κις λορέν, με βουτυρένια ζύμη αρωματισμένη με θυμάρι και πλούσια γέμιση τυριών εμπλουτισμένη με καρδιές αγκινάρας.
Πλούσια, γεμάτη γεύση και με τις αγκινάρες που η εποχή μας προσφέρει.
Τη φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας ποιοτικά προϊόντα από τη ΔΩΔΩΝΗ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. 
Κις λορέν με αγκινάρες
 
Κις λορέν με αγκινάρες
Κις λορέν με αγκινάρες
Εκτύπωση Συνταγής
0 from 0 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ. 10 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος50 Λεπ.
Χρόνος ψύξης30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος2 Ωρ.
Πιάτο: Συνοδευτικά
Μερίδες: 8 Μερίδες
Θερμίδες: 629kcal

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ κρύο σε κυβάκια
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 – 2 ΚΣ φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ με 3,5 % λιπαρά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ θυμάρι

Για τη γέμιση:

  • 4 καρδιές αγκινάρας φρέσκιες ή κατεψυγμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 πανσέτα σε κομματάκια
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
  • 160 γρ κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ τριμμένο
  • 40 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ σε κυβάκια
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι

Οδηγίες

  • Για τη ζύμη σε ένα μπολ αναμιγνύω 300 γρ αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι.
  • Προσθέτω 150 γρ βούτυρο αγελάδως ΔΩΔΩΝΗ και το ενώνω με τα χέρια ή με το γάντζο στο μίξερ.
  • Ρίχνω τα αυγά και αν χρειαστεί 1 -2 ΚΣ  φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ.
  • Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά με μια ώρα.
  • Ωστόσο σε μια κατσαρόλα με νερό βράζω τις αγκινάρες για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρω τα κομματάκια της πανσέτας. Όταν ροδοκοκκινίσουν προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πράσο, αφήνω για 2 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Σε ένα άλλο μπολ για την γέμιση βάζω 250 ml κρέμα γάλακτος, δύο αυγά,160 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, 160 γρ κεφαλοτύρι Δωδώνη, αλάτι και πιπέρι.
  • Βγάζω την ζύμη από το ψυγείο σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη.
  • Την τοποθετώ στην ταρτιέρα και αλείφω με ασπράδι αυγού.
  • Βάζω στο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 5 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο και ρίχνω τη γέμιση του τηγανιού.
  • Προσθέτω το μείγμα των τυριών και από πάνω τις καρδιές της αγκινάρας.
  • Ρίχνω διάσπαρτα τη φέτα σε κυβάκια, αλείφω περιμετρικά τη ζύμη με ένα χτυπημένο κρόκο αυγού και ένα κουταλάκι νερό και ψήνω φούρνο στους 180* C για 40 - 50 λεπτά.
  • Βγάζω και με ένα μαχαίρι κόβω την περίσσεια ζύμης περιμετρικά από τα τοιχία της ταρτιέρας.
  • Αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και την αφαιρώ από το σκεύος.
  • Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    Διατροφικά Στοιχεία

    Calories: 629kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 25g | Fat: 44g | Saturated Fat: 26g | Cholesterol: 238mg | Sodium: 716mg | Potassium: 249mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 1670IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 468mg | Iron: 3mg