Go Back
+ servings

Κολοκυθομπούρεκο το Κρητικό πίτα με κολοκύθια

Παραδοσιακή Κρητική πίτα με κολοκυθάκια, τοπικά τυριά, τραγανό φύλλο και το βασικό μυρωδικό της το φρέσκο δυόσμο.


Ονομασία που έμεινε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί, συνηθισμένη στον δυτικό νομό και ξακουστή πίτα.
Κολοκυθομπούρεκο το Κρητικό πίτα με κολοκύθια
Κολοκυθομπούρεκο το Κρητικό πίτα με κολοκύθια
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 20 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 50 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 15 Κομμάτια
Θερμίδες: 446kcal

Συστατικά

Για την ζύμη:

  • 200 ml νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ρακή προαιρετικά
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κγ αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ κολοκυθάκια (2 - 3) μεγάλα , κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • αλεύρι για τα λαχανικά
  • 500 γρ ξινή μυζήθρα
  • 500 γρ νωπή μυζήθρα
  • 3 ΚΣ φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο για επάλειψη
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το ελαιόλαδο και τη ρακή, ανακατεύω.
  • Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα των υγρών μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και τα τοιχία.
  • Παίρνω τα 2/3 της ζύμης και το ανοίγω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε διάμετρο που να καλύπτει την διάμετρο και τα τοιχία του ταψιού (37 εκ).
  • Αλείφω το ταψί (25 εκ διαμέτρου) με ελαιόλαδο και μεταφέρω σ αυτό τη ζύμη. Φροντίζω να ακουμπήσει καλά στον πάτο και περιμετρικά. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  • Ξεκινάω να βάζω σε στρώσεις τα υλικά, πρώτα οι πατάτες αφού πρώτα τις ραντίσω με αλεύρι και αλάτι, έπειτα τα τυριά (ξινή και γλυκιά μυζήθρα), ο δυόσμος 1 ΚΣ, τα κολοκυθάκια που κι αυτά τα πασπαλίζω με αλεύρι και αλάτι και πάλι τα τυριά κι ο δυόσμος.
  • Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά.
  • (πατάτες-τυριά-δυόσμος-κολοκυθάκια-τυριά-δυόσμος-πατάτες-τυριά-δυόσμος- κολοκυθάκια-τυριά-δυόσμος).
  • Τελειώνοντας τη γέμιση ραντίζω με 100 ml ελαιόλαδο.
  • Γυρίζω προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει να σκεπάσει τη γέμιση.
  • Ανοίγω όμοια τη ζύμη που περίσσεψε και σκεπάζω την πίτα. Κόβω όση περισσεύει από τα τοιχία.
  • Γυρίζω περιμετρικά τη ζύμη να κλείσει σαν πακέτο η πίτα.
  • Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με σουσάμι.
  • Κόβω τα κομμάτια τις πίτας με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 – 20 λεπτά, η πίτα θα πάρει ελαφρό χρώμα.
  • Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω ζεστή ή κρύα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 446kcal | Carbohydrates: 34g | Protein: 10g | Fat: 30g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Cholesterol: 37mg | Sodium: 252mg | Potassium: 159mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 488IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 42mg | Iron: 2mg