Στο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σταδιακά χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα.
Βάζω το μισό χυμό πορτοκαλιού και στον υπόλοιπο διαλύω μέσα του τη σόδα και το προσθέτω κι αυτό στο μείγμα μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύω.
Συνεχίζω με την καρύδα και έπειτα με το σιμιγδάλι και το αλεύρι.
Λαδώνω ένα πυρίμαχο ταψί 24 x 24 εκ και ρίχνω το μείγμα μέσα.
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά (αν χρειαστεί μετά τα 30 λεπτά καλύπτω με αλουμινόχαρτο).
Για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα του λεμονιού και τα αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά.
Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Όταν ψηθεί το ραβανί το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 5-10 λεπτά να κρυώσει, το κόβω σε κομμάτια και του ρίχνω το κρύο σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.
Το αφήνω να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει πριν σερβίρω γαρνίρω από πάνω με λίγη καρύδα και από ένα κεράσι σε κάθε κομμάτι.