Go Back
+ servings

Παραδοσιακή σούπα μαγειρίτσας

Την βραδιά της Ανάστασης μετά την εκκλησία κάνουμε ένα από τα πιο σημαντικά οικογενειακά τραπέζια της χρονιάς. Παραδοσιακά φαγητά και αγαπημένα πρόσωπα γιορτάζουμε όλοι μαζί.
Το πρώτο πιάτο πάντα αποτελείται από τη μαγειρίτσα. Η ιδιαίτερη αυτή σούπα που απολαμβάνουμε μόνο μια φορά το χρόνο, προετοιμάζει το στομάχι μετά τη νηστεία για ένα πλούσιο δείπνο.
μαγειρίτσα
μαγειρίτσα
Εκτύπωση Συνταγής
3.25 from 4 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ.
1 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος2 Ωρ. 30 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 8 Άτομα
Θερμίδες: 213kcal

Συστατικά

  • 1 αρνίσια συκωταριά 600 – 700 γρ
  • ένα κεφάλι και λαιμό αρνιού
  • 1 φυσικό ζωμό βοδινού τζελ
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • την καρδιά ενός μαρουλιού χοντροκομμένη
  • 2 κ. σ. γεμάτες βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 90 γρ ρύζι καρολίνα
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 2 αυγά

Οδηγίες

  • Πλένω το κεφάλι με το λαιμό και τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν για 30 – 40 λεπτά. Στραγγίζω και μετράω το ζουμί( αυτό μπορώ να το έχω κάνει από την προηγούμενη μέρα).
  • Πλένω τη συκωταριά, αφαιρώ τα λίπη της και την ζεματάω σε βραστό νερό για 5 – 6 λεπτά για να σφίξει.
  • Την βγάζω, την αφήνω να κρυώσει λίγο και την κόβω σε μικρά κομματάκια.
  • Ζεσταίνω το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα κρεμμύδια για ένα λεπτό και τη συκωταριά αφήνω για άλλο ένα. Προσθέτω 5 κούπες(1200 ml ) από τον ζωμό κρέατος μαζί με τον φυσικό ζωμό βοδινού( τζελ ), αλάτι και πιπέρι.
  • Αφού βράσουν για 15 λεπτά ρίχνω το άνηθο στην κατσαρόλα, σκεπάζω με το καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για 20 λεπτά.
  • Βάζω τώρα το ρύζι, το μαρούλι και αφήνω για 10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
  • Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την ανακατεύω απαλά να κρυώσει ελαφρά.
  • Φτιάχνω το αυγολέμονο χτυπώντας απαλά δύο αυγά με το χυμό ενός λεμονιού. Ρίχνω κουταλιές της σούπας μια μια στο αυγολέμονο μέχρι γεμίσει το μπολ. Τότε παίρνω δυο κουταλιές της σούπας από το αυγολέμονο και το αδειάζω στην κατσαρόλα αναμιγνύοντας το με την υπόλοιπη σούπα. Αδειάζω όλο το αυγολέμονο και ανακατεύω καλά.
  • Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με άνηθο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 213kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 18g | Fat: 8g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 327mg | Sodium: 218mg | Potassium: 370mg | Fiber: 1g | Sugar: 3g | Vitamin A: 18711IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 31mg | Iron: 6mg