Go Back
+ servings

Μικρασιάτικο καζάν ντιπί

Πως μια καμένη καραμέλα μπορεί να γίνει διάσημο γλυκό, η ανατολίτικη βερσιόν της κρεμ καραμελέ; Το καζάν ντιπί το κατάφερε χάρη στη μοναδική του γεύση, που έκανε τον σουλτάνο να το λατρέψει.

Με πλούσια γεμάτη γεύση κρέμας από βουβαλίσιο γάλα που αρωματίζεται με ροδόνερο και σκεπάζει η τραγανή καμένη καραμέλα, κόβεται σε κομμάτια και αναποδογυρίζεται στο πιάτο και πασπαλίζεται συχνά με κανέλα.

Καζάν ντιπί σημαίνει «ξύσιμο του καζανιού» διότι κόλλησε η καραμέλα στον πάτο του καζανιού όταν το έφτιαξαν στον σουλτάνο και από εκεί προήλθε η ονομασία του.

Μοναδική τόσο στην εκτέλεση όσο και στο σερβίρισμα της.
Μικρασιάτικο καζάν ντιπί
Μικρασιάτικο καζάν ντιπί
Εκτύπωση Συνταγής
4.67 from 12 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος ψυγείου και αναμονής4 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος30 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 225kcal

Εξοπλισμός

  • Μέτρια κατσαρόλα, ταψί 27x30εκ.

Συστατικά

  • 1000 ml πλήρες φρέσκο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 120 γρ νισεστέ
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος light
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας δες ΕΔΩ πως μπορείς να το φτιάξεις
  • 25 ml ροδόνερο
  • 40 γρ ζάχαρη
  • Κανέλα προαιρετικά για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω τα 2/3 από το γάλα μαζί με τα 200 γρ ζάχαρη και τα βάζω στην εστία σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας να μην κολλήσει μέχρι να ζεσταθεί το γάλα (όχι να βράσει) και να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζω το υπόλοιπο γάλα κρύο και μέσα του διαλύω το νισεστέ.
  • Όταν ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα παίρνω μια-μια κουταλιές με την κουτάλα της σούπας και την αναμειγνύω με το κρύο γάλα στο μπολ. Συνεχίζω για 4-5 κουτάλες και έπειτα ρίχνω όλο το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
  • Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το ροδόνερο και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμμώδες και να στέκεται στην ράχη της κουτάλας.
  • Βγάζω την κατσαρόλα από την εστία αλλά ανά διαστήματα ανακατεύω γιατί όσο κρυώνει πιάνει κρούστα η κρέμα στην επιφάνεια της.
  • Βουτυρώνω ένα ταψί 27x30 εκ και πασπαλίζω 40 γρ ζάχαρης.
  • Βάζω στην εστία σε μέτρια-δυνατή ένταση το ταψί και το μεταφέρω σε όλα τα σημεία του να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει (όταν γίνει αυτό η καραμέλα δεν θα καλύπτει όλο τον πάτο του ταψιού αλλά στη συνέχεια θα λιώσει ξανά και θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα).
  • Έπειτα ρίχνω μια λεπτή στρώση κρέμας πάνω στην καραμέλα πάχους περίπου 0,5 εκ, ισιώνω την επιφάνεια της με την ράχη του κουταλιού και όμοια με πριν μεταφέρω το ταψί πάνω στην εστία να ζεσταθεί και να ενωθεί η καραμέλα με την κρέμα (για ½ λεπτό στο κάθε σημείο) μέχρι να βγουν στην επιφάνεια φουσκαλίτσες με την καραμέλα).
  • Βγάζω το ταψί από την εστία, ρίχνω την υπόλοιπη καραμέλα, ισιώνω πάλι την επιφάνεια της και τώρα σε χαμηλή ένταση περνάω πάλι το ταψί σε όλα του τα σημεία ίσα να ζεσταθεί η κρέμα (τώρα δεν πρέπει να προλάβουν να βγουν φουσκάλες καραμέλας στην επιφάνεια).
  • Βγάζω το ταψί από τη φωτιά και το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια το σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο ιδανικά για όλη τη νύχτα (3-4 ώρες χρειάζεται σίγουρα) να ενωθούν οι γεύσεις και να κρυώσει καλά.
  • Κόβω σε κομμάτια και με μια σπάτουλα αναποδογυρίζω το κομμάτι στο πιάτο.
  • Προαιρετικά πασπαλίζω με λίγη κανέλα.

ΤΙΠ:

  • Κανονικά το καζάν ντιπί φτιάχνεται με βουβαλίσιο γάλα που έχει περισσότερα λιπαρά από το αγελαδινό. Γι αυτό εμπλουτίζω το γάλα με ελαφριά κρέμα γάλακτος ώστε η κρέμα να γίνει πυκνή με πλούσια υφή και γεύση.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 225kcal | Carbohydrates: 34g | Protein: 3g | Fat: 9g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 31mg | Sodium: 43mg | Potassium: 123mg | Fiber: 1g | Sugar: 24g | Vitamin A: 380IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 105mg | Iron: 1mg