Βάζω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα με μεγάλο πάτο), μαζί με 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το λουκάνικο μέχρι να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
Ρίχνω τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα αφήνω να μαραθούν, να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτω τον πελτέ, τις ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και αφήνω να σιγοβράζει για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν θέλω να δώσω μεγαλύτερη ένταση μια που του ταιριάζουν τα καυτερά, μπορώ να βάλω μια καυτερή πιπεριά είτε με μια οδοντογλυφίδα και όταν ετοιμαστεί την αφαιρώ, είτε τεμαχισμένη για ακόμα πιο πικάντικη γεύση.
Σερβίρω αμέσως είτε μέσα σε πυρίμαχο σκεύος είτε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα στο τραπέζι μου.