Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ να μαλακώσει.
Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα αλεσμένα φουντούκια.
Ρίχνω εναλλάξ ένα ένα τα αυγά με το μίγμα του αλευριού.
Τέλος προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας.
Βάζω το μίγμα σε βουτυρωμένες φόρμες και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά (μόλις ψηθεί στο κέντρο όπως ένα κέικ είναι έτοιμο).
Τα αφήνω να κρυώσουν 5 λεπτά και τα βγάζω από την φόρμα. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε πυρίμαχο μπολ πάνω από κατσαρολάκι με 1 εκ ύψος νερό) ή στο φούρνο μικροκυμάτων και με ένα πινέλο αλείφω τα μαντλέν.
Αφήνω να στεγνώσει η σοκολάτα και σερβίρω ή αποθηκεύω όπως τα κέικ.