Λιώνω το βούτυρο και το αφήνω να κρυώσει.
Αναμιγνύω το λιωμένο βούτυρο, τη μπύρα και κοσκινίζω το κακάο να διαλυθεί.
Προσθέτω τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύω.
Ρίχνω το γάλα και το ενσωματώνω.
Σε μπολ που έχω αναμίξει το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι, τα κοσκινίζω σταδιακά στο μίγμα.
Το αδειάζω σε φόρμα 24 x 10 εκ αφού πρώτα της έχω βάλει λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 40 – 45 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά πριν το βγάλω από τη φόρμα.
Για να φτιάξω την επικάλυψη χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει.
Προσθέτω σταδιακά 3 – 4 φορές την άχνη χτυπώντας πολύ καλά να λιώσει.
Ρίχνω την κρέμα τυρί και το εκχύλισμα βανίλιας συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει μια λεία μαλακή κρέμα. Την προσθέτω πάνω από το κέικ.
Γαρνίρω ξύνοντας μια πλάκα κουβερτούρας από την πίσω πλευρά με το μαχαίρι. Βάζω τα τρίματα σοκολάτας πάνω από την βουτυρόκρεμα και σερβίρω.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!