Go Back
+ servings

Τάρτα με αχλάδια και σιρόπι από κρασί

Ξεχωριστή τάρτα γεμιστή με κρέμα τυριού και βρασμένα αχλάδια στο κόκκινο κρασί που λιώνουν στο στόμα γαρνιρισμένα με σιρόπι κρασιού.

Το κόκκινο κρασί δίνει το άρωμα του στα αχλάδια και στο σιρόπι, που μαζί με την τυρένια γέμιση δένουν δημιουργώντας μια μοναδική τάρτα.


Τα χρώματά της φτιάχνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και προσδίδουν στην τάρτα γιορτινό χαρακτήρα για να μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα μπουφέ ή τραπέζι.
Τάρτα με αχλάδια και σιρόπι από κρασί
Τάρτα με αχλάδια και σιρόπι από κρασί
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας2 Ωρ.
Χρόνος Μαγειρέματος15 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος2 Ωρ. 15 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 10 Μερίδες
Θερμίδες: 528kcal

Συστατικά

Για τα αχλάδια:

  • 4 αχλάδια
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 200 γρ ζάχαρη
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 2 αστεριδοειδής γλυκάνισους
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 κγ γαρύφαλλα

Για τη βάση (23 εκ):

  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 65 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό χωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ αμύγδαλα αλεσμένα

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ μασκαρπόνε
  • 160 γρ κρέμα γάλακτος
  • 65 γρ άχνη ζάχαρη

Γαρνίρισμα:

  • φιλέ αμυγδάλου

Οδηγίες

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, τους γλυκάνισους, τα γαρύφαλλα, και τα ξύσματα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Τη βάζω σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Καθαρίζω τα αχλάδια, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους.
  • Τα βάζω στο κόκκινο κρασί, χαμηλώνω την ένταση και τα αφήνω να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 60 λεπτά (προσοχή δεν πρέπει να λιώσουν).
  • Τότε τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Αφήνω το κρασί να συνεχίζει να βράζει για άλλα 60 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει σαν σιρόπι (παρατηρώ την πυκνότητα του, βγάζω όταν είναι λίγο πιο ρευστό από αυτό που επιθυμώ, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει περισσότερο).
  • Για την βάση της τάρτας σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει.
  • Προσθέτω την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Ρίχνω τον κρόκο του αυγού ενσωματώνοντας τον στο μείγμα.
  • Τέλος βάζω σε δόσεις το αλεύρι που έχω ενώσει με το αλεσμένο αμύγδαλο.
  • Ρίχνω τη ζύμη στην ταρτιέρα (βουτυρωμένη, με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 23 εκ) πιέζοντας καλά να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά (προσέχω στις γωνίες να μην γίνει χοντρή).
  • Εναλλακτικά μπορώ να ανοίξω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη σε διάμετρο όση η βάση της φόρμας και τα τοιχώματα και να την μεταφέρω σε αυτή. Πιέζω να ακουμπήσει καλά τον πάτο της ταρτιέρας τις γωνίες και τα τοιχώματα της.
  • Με ένα μαχαίρι κόβω από τα χείλη της ταρτιέρας όση ζύμη περισσεύσει (αν υπάρχουν κενά, από τη ζύμη που περισσεύει τα «μπαλώνω»).
  • Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη, την καλύπτω με μια λαδόκολλα με ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200*C για 10 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το βάρος, την αλείφω με ένα πινέλο με το ασπράδι του αυγού και τη μεταφέρω πίσω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
  • Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για τη γέμιση χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να αρχίσει να δένει. Τότε προσθέτω την άχνη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν πτυχώσεις και να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μασκαρπόνε να μαλακώσει και το ενώνω με τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά (να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του) με μια μαρίζ.
  • Απλώνω την γέμιση μέσα στην βάση της τάρτας που έχει κρυώσει ισιώνοντας την επιφάνεια της. Στολίζω από πάνω με τα κόκκινα βραστά αχλάδια και ραντίζω με λίγο σιρόπι κρασιού. Τέλος πασπαλίζω προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και βάζω την τάρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Σερβίρω σε κομμάτια γαρνίροντας κάθε μερίδα με λίγο έξτρα σιρόπι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 528kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 6g | Fat: 28g | Saturated Fat: 16g | Cholesterol: 85mg | Sodium: 100mg | Potassium: 196mg | Fiber: 3g | Sugar: 40g | Vitamin A: 875IU | Vitamin C: 3.1mg | Calcium: 78mg | Iron: 1.3mg