Βάζω τα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζω το ζεστό νερό, γεμίζω με κρύο και τα αφήνω μέχρι να κρυώσουν. Τα κόβω στη μέση, αφαιρώ τα κουκούτσια και σε κομμάτια τα πολτοποιώ στο μούλτι.
Για το σιρόπι βάζω το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 10 λεπτά. Δυο λεπτά πριν κατεβάσω από τη φωτιά το σιρόπι, ρίχνω μέσα του τις ροδέλες του πορτοκαλιού με τις οποίες θα διακοσμήσω την πίτα. Βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
Για την πίτα χτυπάω με το μίξερ τα αυγά τουλάχιστον για 10 λεπτά να αφρατέψουν.
Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω την ανάδευση.
Αρωματίζω με το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό των πορτοκαλιών.
Ρίχνω το σπορέλαιο, τα πολτοποιημένα πορτοκάλια και ανακατεύω.
Συνεχίζω με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
Βάζω το μείγμα σε ταψί (24 x24 εκ) και το ψήνω στο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 50 – 60 λεπτά.
Την βγάζω από το φούρνο αφήνω δυο λεπτά να κρυώσει και τη λούζω με το σιρόπι. Μόλις απορροφά την ποσότητα που έχω βάλει, ρίχνω κι άλλο.
Αφήνω για 2 ώρες, να κρυώσει πριν σερβίρω.