Go Back
+ servings

Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με ρύζι και λαχανικά, ένα κλασικό, γρήγορο, πλήρες φαγητό.

Με Ελληνικές γεύσεις, ελαφρύ και ζουμερό το κρέας αλλά και το ρύζι με τη λεμονάτη σάλτσα του είναι κατάλληλο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ένα φαγητό που αγαπάνε όλοι στην οικογένεια και γίνεται μόνο με ένα τηγάνι (ή μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο).
κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας
κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 3 votes
Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος55 Λεπ.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ5 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 10 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 8 ΜΕΡΙΔΕΣ
Θερμίδες: 363kcal

Συστατικά

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 250 γρ ρύζι parboiled καστανό ή λευκό
  • 1 καρότο κομμένο καρέ
  • ½ πιπεριά πορτοκαλί γλυκιά κομμένη σε κυβάκια
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ κγ θυμάρι
  • 2 λεμονιών το χυμό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Πλένω, στεγνώνω το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου (αν δεν χωράνε όλα τα βάζω σε δόσεις). Όταν ασπρίσει η μια πλευρά τους (περίπου 4-5 λεπτά) τα γυρίζω και από την άλλη. Τα βγάζω σε μια πιατέλα.
  • Στο ίδιο τηγάνι με το ελαιόλαδο που έχει μείνει ρίχνω να σοτάρω το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και το καρότο και τα αφήνω 2-3 λεπτά.
  • Βάζω πάλι μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και γεμίσω μέχρι τη μέση του με νερό, μειώνω την ένταση σε μέτρια και το αφήνω (μισοσκεπασμένο το σκεύος) για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας (αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμο).
  • Μεταφέρω το κοτόπουλο στην μια άκρη του τηγανιού και στο άλλο άκρο ρίχνω το ρύζι (που έχω πλύνει και στραγγίξει) μαζί με την πιπεριά, 1 κγ αλάτι και 1 πρέζα γερή πιπέρι.
  • Αφήνω το ρύζι να βράσει για περίπου 20 λεπτά , τσεκάρω ενδιάμεσα και αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο νερό.
  • Μόλις ετοιμαστεί και το ρύζι ρίχνω το θυμάρι και το χυμό λεμονιού, αφήνω να πάρει μια βράση (δοκιμάζω αν είναι εντάξει στα καρυκεύματα για να διορθώσω) και το βγάζω από την εστία.
  • Σκεπάζω το τηγάνι με μια πετσέτα κουζίνας (ή χαρτί κουζίνας), κλείνω με το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά.
  • Γαρνίρω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 363kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 20g | Fat: 18g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 71mg | Sodium: 75mg | Potassium: 284mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 1640IU | Vitamin C: 15.4mg | Calcium: 25mg | Iron: 1.3mg