Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη να σφίξει σε σαντιγί.
Βάζω σε μπεν-μαρί (ένα κατσαρολάκι με 2 εκ νερό να σιγοβράζει και από πάνω πυρίμαχο μπολ να μην ακουμπάει ο πάτος του στο νερό) τους κρόκους με την υπόλοιπη άχνη και αναδεύω συνεχώς με το σύρμα για 10 λεπτά περίπου (για να φτάσει το μείγμα τους 63°C ώστε να παστεριωθούν οι κρόκοι).
Βγάζω από το μπεν-μαρί το μείγμα και ανακατεύω να κρυώσει.
Σε άλλο μπολ χτυπάω το μασκαρπόνε με τη βανίλια να μαλακώσει το τυρί και προσθέτω το μείγμα κρόκων του μπεν-μαρί.
Τέλος ρίχνω σε δόσεις τη σαντιγί αναδεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Σε ένα μπολ αναμειγνύω το σιρόπι βύσσινο με το κονιάκ (προαιρετικά), βουτάω γρήγορα ένα-ένα τα σαβαγιάρ σε αυτό, τα στραγγίζω και τα τοποθετώ στη σειρά σε ταψί (20x27 εκ.). Φροντίζω να καλύψουν όλο τον πάτο του σκεύους.
Με ένα πινέλο απλώνω πάνω τους τη μισή ποσότητα μαρμελάδας και απλώνω τη μισή ποσότητα της γέμισης που έφτιαξα.
Συνεχίζω ρίχνοντας διάσπαρτα τα βύσσινα και πασπαλίζοντας με λίγη κουβερτούρα τριμμένη (ή κοσκινίζοντας λίγο κακάο).
Όμοια, δημιουργώ άλλη μια φορά τα ίδια επίπεδα, στραγγίζω τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και τα βάζω από πάνω και τα αλείφω με μαρμελάδα.
Μπορώ να στρώσω ίσια την υπόλοιπη γέμιση ή να τη βάλω σε κορνέ και να φτιάξω κορυφές με αυτή.
Διακοσμώ με βύσσινα και τριμμένη σοκολάτα (ή κακάο).
Βάζω το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά 4-5 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.