Go Back
+ servings

Σιροπιαστό τσουρέκι μπακλαβάς

Τσουρέκι που θυμίζει μπακλαβά, ήταν έμπνευση που έγινε πραγματικότητα και μάλιστα με επιτυχία.
Έτσι, δημιουργήθηκε αυτό το αφράτο τσουρέκι που γεμίστηκε όπως ο μπακλαβάς με κάρυδο-αμύγδαλα και τα μπαχαρικά του και φυσικά σιροπιάστηκε για να γίνει…ανατολίτικο! Γι’ αυτό όταν το δοκιμάσεις έχει την ανάλαφρη υφή τσουρεκιού, που όμως μπλέκεται με τους τραγανούς ξηρούς καρπούς και όσο προχωράς προς το τέλος γίνεται ολοένα και πιο ζουμερό
Δεν είναι υπερβολικά γλυκό, γιατί το σιρόπι είναι ισορροπημένο, ούτε λιώνει, κρατάει το τσουρέκι τη δομή του.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Σιροπιαστό τσουρέκι μπακλαβάς
Σιροπιαστό τσουρέκι μπακλαβάς
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας50 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος35 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 25 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά, Πάσχα
Μερίδες: 1 Τσουρέκι
Θερμίδες: 3629kcal

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 150 ml γάλα εβαπορέ light αραιωμένο ή φρέσκο γάλα πλήρες
  • 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι γλυκού κακουλέ
  • ½ κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • 4 βόλοι μαστίχα Χίου
  • 350 γρ αλεύρι δυνατό 14% πρωτεΐνες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο σε κυβάκια θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση:

  • 50 γρ καρύδια ψημένα
  • 50 γρ αμύγδαλα ψημένα
  • 30 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι:

  • 120 γρ ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 1 στικ μικρό κανέλα
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 μικρό αυγό

Οδηγίες

  • Ρίχνω στο κάδο το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και τη μαγιά.
  • Προσθέτω 3 κουταλιές σούπας αλεύρι κι ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
  • Αφήνω σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στη επιφάνεια).
  • Στο γουδί χτυπάω ½ κουταλιά σούπας ζάχαρη με τους βόλους της μαστίχας Χίου να γίνουν σκόνη.
  • Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο, τα αυγά, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ τη μαστίχα Χίου ανακατεύω και αφού βάλω μια πρέζα αλάτι στο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναδεύοντας.
  • Όταν αρχίσει να γίνει ζύμη (πυκνό το μείγμα) βάζω τον γάντζο στην κουζινομηχανή και συνεχίζω.
  • Τέλος, ενσωματώνω σε κυβάκια ένα-ένα το βούτυρο και αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7-10 λεπτά.
  • Σκεπάζω τον κάδο και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.*
  • Βάζω στον πολυκόφτη όλα τα υλικά της γέμισης και τα χτυπάω μια-δυο φόρες να γίνουν χοντρά κομμάτια, όχι σκόνη.
  • Για το σιρόπι στο κατσαρολάκι βάζω να βράσουν για 5 λεπτά η ζάχαρη, το νερό, η φλούδα και ο χυμός του λεμονιού, η κανέλα και τα γαρύφαλλα.
  • Κατεβάζω το σκεύος από την εστία και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζω στον πάγκο , την ξεφουσκώνω και την πλάθω σε μπάλα και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα.**
  • Απλώνω το μείγμα της γέμισης, πιέζω απαλά να κολλήσει στη ζύμη και πασπαλίζω λίγο νερό από πάνω καθώς και στην άκρη.
  • Την τυλίγω σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά και πιέζω στην άκρη να κολλήσει.
  • Κόβω το ρολό στη μέση, αφήνοντας το ένα άκρο ενωμένο και πλέκω τα δύο μέρη μεταξύ τους (ότι πέσει από τη γέμιση, το βάζω πάνω στη ζύμη).
  • Το μεταφέρω σε φόρμα 11x35 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, το σκεπάζω και το αφήνω να φουσκώσει για τελευταία φορά για 30 λεπτά.
  • Το αλείφω με αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά σούπας νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C για 35 λεπτά περίπου.***
  • Το βγάζω, το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και του ρίχνω σιγά-σιγά το σιρόπι να πάει παντού.
  • Το αφήνω να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι πριν το κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • *Ανάβω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 30°C, για 2 λεπτά ίσα να ζεσταθεί, κλείνω το φούρνο, βάζω μόνο το φως να ανάβει και βάζω εκεί τον κάδο σκεπασμένο για να φουσκώσει.
  • ** Πασπαλίζω τον πάγκο και τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ για να μη κολλάει η ζύμη.
  • ***Βάζω μαζί στο φούρνο ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο κατά το ψήσιμο.
  • ****Για πιο γρήγορα μπορώ αν το βάλω στο ψυγείο για 10 λεπτά.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 3629kcal | Carbohydrates: 510g | Protein: 97g | Fat: 139g | Saturated Fat: 47g | Polyunsaturated Fat: 38g | Monounsaturated Fat: 41g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 691mg | Sodium: 1118mg | Potassium: 1353mg | Fiber: 25g | Sugar: 214g | Vitamin A: 2542IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 500mg | Iron: 11mg