Go Back
+ servings

Πρασοκιμαδόπιτα μπόμπα

Αυτή την πρασοκιμαδόπιτα μπόμπα πρέπει να τη δοκιμάσεις!
Γλυκά πράσα μπερδεύονται με τον πικάντικο κιμά, δημιουργώντας μια χειμωνιάτικη πίτα/ φαγητό, που κρύβονται μέσα σε λεπτό, τραγανό χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να αποτελέσει από μόνη της το κυρίως γεύμα ή να συνοδεύσει τα υπόλοιπα στο τραπέζι.
Φτιάξε τη, δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Πρασοκιμαδόπιτα μπόμπα
Πρασοκιμαδόπιτα μπόμπα
Εκτύπωση Συνταγής
4.67 from 3 votes
Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος45 Λεπ.
Πιάτο: Πίτες
Μερίδες: 10 Κομμάτια
Θερμίδες: 618kcal

Συστατικά

  • 400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 πράσα κομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 150 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι γλυκού κίμινο
  • 1/8 κουταλάκι γλυκού πιπέρι

Φύλλο:

  • 195  ml  ελαιόλαδο
  • 260  ml  νερό
  • 1  πρέζα μεγάλη αλάτι
  • 1  κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 600  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Οδηγίες

  • Στο τηγάνι ζεσταίνω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια-/δυνατή ένταση και ρίχνω το κρεμμύδι με τα πράσα, ανακατεύω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν (5 λεπτά περίπου). Τα βγάζω από το τηγάνι και τα αφήνω να κρυώσουν.
  • Στο ίδιο τηγάνι βάζω πάλι 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σε μ΄τρια/δυνατή ένταση και καβουρδίζω το κιμά πιέζοντας τον με μια ίσια κουτάλα να «σπάσει» και να μην μείνουν κόμποι. Ανακατεύω να πάρει χρώμα παντού, τον βγάζω και τον αφήνω να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ βάζω τα πράσα, τον κιμά, 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1/8 κουταλάκι γλυκού πιπέρι, ½ κουταλάκι γλυκού κίμινο, το τριμμένο τυρί και δύο χτυπημένα αυγά, τα ανακατεύοντάς τα όλα καλά.
  • Φτιάχνω τη ζύμη*, παίρνω τα 2/3 αυτής και το ανοίγω σε λεπτό φύλλο ώστε να καλύπτει τη βάση του ταψιού 32 εκ και τα τοιχώματα αυτού.
  • Σε ένα μπολάκι ενώνω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο με 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο και αλείφω με το μισό το ταψί.
  • Μεταφέρω το φύλλο στο ταψί και απλώνω πάνω του τη γέμιση.
  • Όμοια ανοίγω το υπόλοιπο φύλλο και σκεπάζω τη γέμιση, κλείνοντας καλά στις άκρες τα δύο φύλλα.
  • Τρυπάω με το πιρούνι διάσπαρτα, αλείφω με το υπόλοιπο λαδοβούτυρο και βάζω στο φούρνο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα, για 50 - 60 λεπτά (όταν πάρει χρώμα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • * Δες αναλυτικά πως θα φτιάξεις τη ζύμη ΕΔΩ

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 618kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 22g | Fat: 36g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 19g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 74mg | Sodium: 586mg | Potassium: 173mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 795IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 245mg | Iron: 5mg