Στον κάδο του μίξερ διαλύω σε 120 ml χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνω 4 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω για 10 λεπτά.
Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα (τη λιώνω μαζί με 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη στο γουδί ή πολυκόφτη), το μαχλέπι, την κανέλα και ανακατεύω.
Ρίχνω το υπόλοιπο νερό και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας για 7 λεπτά περίπου.
Σκεπάζω με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
Για τη γέμιση στο μπολ αναμιγνύω το ταχίνι με την κανέλα και το κακάο.
Προσθέτω το μέλι (χλιαρό) και αν χρειαστεί 1-2 κουταλιές της σούπας νερό (για να γίνει κάπως αραιό το μείγμα και να μπορεί να απλωθεί εύκολα).
Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξεφουσκώνω στον πάγκο, τη ζυμώνω και τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη.
Τα πλάθω σε μπάλες τα αλευρώνω και τα βάζω πίσω στο μπολ σκεπασμένα.
Παίρνω το πρώτο, το ανοίγω σε πολύ λεπτό φύλλο (δεν έχει σημασία το σχήμα) και απλώνω κουταλιές-κουταλιές τη γέμιση*(αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά).
Το τυλίγω σε μπαστούνι, το γυρίζω ελικοειδώς και το τυλίγω σε κοχλίες αντίστροφα από κάθε άκρη δημιουργώντας το γράμμα S.
Βάζω τον ένα κοχλία πάνω στον άλλο και με τα χέρια τους πιέζω να ανοίξουν και να απλωθούν (να γίνουν σε πάχος 1 εκ περίπου).
Το βάζω σε αντικολλητικό χαρτί, στο ταψί, το σκεπάζω και συνεχίζω όμοια τα υπόλοιπα (σε κάθε ταψί βάζω 4).
Τα αλείφω με το σιρόπι και πασπαλίζω λίγη ζάχαρη από πάνω.
Τα αφήνω σκεπασμένα για 30 λεπτά να φουσκώσουν τελευταία φορά.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά περίπου.