Go Back
+ servings

Παραδοσιακές ταχινόπιτες αλλά σοκολατένιες

Καραμελένιες εξωτερικά, αφράτες και νόστιμες οι παραδοσιακές ταχινόπιτες αλλά σοκολατένιες, είναι μια διαφορετική εκδοχή τους.
Είναι νηστίσιμες και διατηρούν τα κλασικά αρώματα της Κυπριακής ταχινόπιτας, μόνο που εσωτερικά με την προσθήκη του κακάο παίρνουν σοκολατένια γεύση. Έτσι, ακόμα και αυτοί που δεν συμπαθούν την ιδιαίτερη γεύση του ταχινιού, στη σοκολατένια αυτή εκδοχή, δεν θα το καταλάβουν καν!
Είναι ένα πολύ δυναμωτικό σνακ, που μπορεί να καταναλωθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και όλες τις εποχές. Αν και συνήθως το θυμόμαστε στη νηστεία που οι επιλογές λιγοστεύουν…
Φτιάξε τη, δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Παραδοσιακές ταχινόπιτες αλλά σοκολατένιες
Παραδοσιακές ταχινόπιτες αλλά σοκολατένιες
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 3 votes
Χρόνος Προετοιμασίας1 Ωρ.
Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 25 Λεπ.
Πιάτο: Πίτες
Μερίδες: 8 Κομμάτια
Θερμίδες: 604kcal

Συστατικά

  • 300 γρ χλιαρό νερό
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 4 βόλους μαστίχας Χίου
  • ½ κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:

  • 300 γρ ταχίνι
  • 100 γρ μέλι χλιαρό
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
  • 30 γρ κακάο σκόνη
  • 1-2 κουταλιά σούπας νερό χλιαρό

Σιρόπι:

  • 115 γρ ζάχαρη
  • 240 ml νερό

Οδηγίες

  • Στον κάδο του μίξερ διαλύω σε 120 ml χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνω 4 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω για 10 λεπτά.
  • Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα (τη λιώνω μαζί με 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη στο γουδί ή πολυκόφτη), το μαχλέπι, την κανέλα και ανακατεύω.
  • Ρίχνω το υπόλοιπο νερό και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας για 7 λεπτά περίπου.
  • Σκεπάζω με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
  • Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
  • Για τη γέμιση στο μπολ αναμιγνύω το ταχίνι με την κανέλα και το κακάο.
  • Προσθέτω το μέλι (χλιαρό) και αν χρειαστεί 1-2 κουταλιές της σούπας νερό (για να γίνει κάπως αραιό το μείγμα και να μπορεί να απλωθεί εύκολα).
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξεφουσκώνω στον πάγκο, τη ζυμώνω και τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθω σε μπάλες τα αλευρώνω και τα βάζω πίσω στο μπολ σκεπασμένα.
  • Παίρνω το πρώτο, το ανοίγω σε πολύ λεπτό φύλλο (δεν έχει σημασία το σχήμα) και απλώνω κουταλιές-κουταλιές τη γέμιση*(αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά).
  • Το τυλίγω σε μπαστούνι, το γυρίζω ελικοειδώς και το τυλίγω σε κοχλίες αντίστροφα από κάθε άκρη δημιουργώντας το γράμμα S.
  • Βάζω τον ένα κοχλία πάνω στον άλλο και με τα χέρια τους πιέζω να ανοίξουν και να απλωθούν (να γίνουν σε πάχος 1 εκ περίπου).
  • Το βάζω σε αντικολλητικό χαρτί, στο ταψί, το σκεπάζω και συνεχίζω όμοια τα υπόλοιπα (σε κάθε ταψί βάζω 4).
  • Τα αλείφω με το σιρόπι και πασπαλίζω λίγη ζάχαρη από πάνω.
  • Τα αφήνω σκεπασμένα για 30 λεπτά να φουσκώσουν τελευταία φορά.
  • Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • *Αν η γέμιση έχει σφίξει, τη ζεσταίνω λίγο στα μικροκύματα να γίνει πιο ρευστή.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 604kcal | Carbohydrates: 96g | Protein: 14g | Fat: 21g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 9g | Monounsaturated Fat: 8g | Sodium: 20mg | Potassium: 315mg | Fiber: 5g | Sugar: 37g | Vitamin A: 27IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 77mg | Iron: 5mg