Για τη ζύμη στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω το χλιαρό νερό και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη, τη ξηρή μαγιά και 3-4 ΚΣ από το αλεύρι.
Αφήνω για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Προσθέτω το ελαιόλαδο, ενώνω στο αλεύρι το αλάτι και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα.
Αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7 λεπτά, σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο της (2 ώρες περίπου, ανάλογα τη θερμοκρασία).
Όταν περάσει η ώρα, ξεφουσκώνω με τα χέρια μου τη ζύμη, τη μεταφέρω στον πάγκο εργασίας, τη ζυμώνω απαλά σε λουκάνικο και την κόβω σε 24 κομμάτια.
Τα πλάθω ένα-ένα σε μπαλίτσες και μέχρι να τα φτιάξω όλα τα σκεπάζω με πετσέτα να μην ξεραθούν.
Σε ένα μπολ ανακατεύω μαζί το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι, το θυμάρι και ριγάνη.
Βάζω στον κάδο ή σε ένα μπολ τις μισές μπάλες ζύμης και τις λούζω με τη μισή ποσότητα από το μείγμα αρωματικών του μπολ.
Τοποθετώ από πάνω τους τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και το υπόλοιπο μείγμα αρωματικών.
Τα ανακατεύω απαλά όλα μαζί.
Λαδώνω μια φόρμα του κέικ με δακτύλιο στη μέση και βάζω μια σειρά μπάλες ζύμης.
Πασπαλίζω με τα τριμμένα τυριά, την πιπεριά και συνεχίζω όμοια άλλη μια στρώση μπάλες και γέμιση.
Τελειώνω με μια τελευταία στρώση μπάλες.
Σκεπάζω τη φόρμα και αφήνω για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 35 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε ένα ταψί, πασπαλίζω λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και βάζω πάλι στο φούρνο, στους 200°C, στον αέρα για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Το σερβίρω στη μέση στην παρέα, δεν κόβω με μαχαίρι αλλά κάθε ένας τραβάει μια μπάλα από το monkey bread.