Go Back
+ servings

Παστίτσιο με λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Το παραδοσιακό μας φαγητό πιο ελαφρύ και υγιεινό, αυτό το παστίτσιο λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού τρώγεται κάθε εποχή, ζεστό και κρύο.
Διατηρούμε τα αρώματα του κλασικού παστίτσιου, με ένα twist, τόσο στον κιμά που είναι μια σάλτσα από λαχανικά, όσο και στην μπεσαμέλ που αφαιρώντας τις διαδικασίες με ένα μείγμα γιαουρτιού. Μας θυμίζει το αγαπημένο σε πολλούς φαγητό χωρίς όμως το κρέας αν θέλουμε να απέχουμε από αυτό.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Παστίτσιο με λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Παστίτσιο με λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Εκτύπωση Συνταγής
4.63 from 8 votes
Χρόνος Προετοιμασίας45 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος40 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 25 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 8 Μερίδες
Θερμίδες: 554kcal

Συστατικά

  • 450 γρ μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 1 ΚΣ αλάτι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 70 γρ τριμμένο κασέρι ή τσένταρ, προαιρετικά
  • 1 ΚΣ φρυγανιά τριμμένη
  • 40 γρ τριμμένο κασέρι ή τσένταρ

Για τη σάλτσα:

  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 3 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 250 γρ λευκά μανιτάρια κομμένα καρέ
  • 30 ml λευκό κρασί
  • 1 κγ πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ τριμμένες ντομάτες
  • 1 στικ κανέλας
  • 2 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι

Για τη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού:

  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ τριμμένο κασέρι ή τσένταρ
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Οδηγίες

  • Γεμίζω τα 2/3 μιας μεγάλης κατσαρόλας με νερό και όταν βράσει ρίχνω 1 ΚΣ αλάτι, τα μακαρόνια, ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο στη συσκευασία.
  • Τα στραγγίζω προσθέτω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα σε δυνατή ένταση ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
  • Προσθέτω τα σκόρδα, αφήνω ½ λεπτό και ρίχνω τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια.
  • Ανακατεύω ανά διαστήματα και τα αφήνω να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  • Σβήνω με το κρασί και αφήνω για άλλα 5 λεπτά να εξατμιστεί.
  • Καβουρδίζω τον πελτέ για ένα λεπτό και ρίχνω τις ντομάτες,, 60 ml νερό, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, μειώνω την ένταση σε μέτρια, να σιγοβράζει η σάλτσα, να εξατμιστούν τα υγρά της για 15-20 λεπτά. Αφαιρώ την κανέλα.
  • Για τη «μπεσαμέλ» σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα να αφρατέψουν.
  • Προσθέτω το γιαούρτι, 40 γρ τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω όλο το μείγμα καλά.
  • Ρίχνω από τη «μπεσαμέλ» 4 κουτάλες τις σούπας στα ζυμαρικά (και τα 70 γρ τριμμένο κασέρι αν θέλω) και ανακατεύω.
  • Μεταφέρω τα ζυμαρικά στο πυρίμαχο σκεύος και ισιώνω την επιφάνεια τους.
  • Τα σκεπάζω με τον «κιμά» των λαχανικών και από πάνω απλώνω των «μπεσαμελ» γιαουρτιού.
  • Πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά και τυρί και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, βάζω στον αέρα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Βγάζω από το φούρνο το αφήνω να κρυώσει 20-30 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια να σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 554kcal | Carbohydrates: 61g | Protein: 27g | Fat: 23g | Saturated Fat: 11g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 112mg | Sodium: 2017mg | Potassium: 965mg | Fiber: 5g | Sugar: 14g | Vitamin A: 4622IU | Vitamin C: 22mg | Calcium: 505mg | Iron: 3mg