Ξεκινάω φτιάχνοντας το porridge. Σ’ ένα κατσαρολάκι ρίχνω 50 γρ βρώμης με 150 ml νερό, το ανακατεύω και το βάζω σε μέτρια ένταση να ζεσταθεί και να πήξει το μείγμα.
Βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω 150 ml χλιαρό νερό εμφιαλωμένο, μέσα του διαλύω τη μαγιά και 3 ΚΣ αλεύρι δυνατό.
Το αφήνω σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά.
Προσθέτω το αλεύρι ολικής άλεσης, το ενσωματώνω και συνεχίζω με τα υπόλοιπα 150 ml χλιαρό νερό εμφιαλωμένο .
Μετράω από το porridge που έφτιαξα και έχει κρυώσει 160 γρ τα βάζω στο μείγμα και αφού ενώσω το αλάτι με το δυνατό αλεύρι, τα ρίχνω σταδιακά στον κάδο ζυμώνοντας.
Αφού μπει όλο το αλεύρι αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7 λεπτά.
Η ζύμη στο τέλος θα είναι κολλώδης (όπως φαίνεται στο βίντεο) και ελαστική.
Πασπαλίζω με λίγο έξτρα αλεύρι, τη σκεπάζω και την αφήνω για 6-8 ώρες.
Συνεχίζω ξεφουσκώνοντας τη ζύμη και μεταφέροντας τη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Πασπαλίζω και από πάνω με αλεύρι, τη ζυμώνω απαλά με τη βοήθεια της σπάτουλας και τη φτιάχνω σε καρβελάκι ή φραντζολάκι.
Τη βάζω σε αντικολλητικό χαρτί και με αυτό μέσα στο σκεύος (κατσαρόλα με καπάκι που μπορεί να μπει στο φούρνο), αλευρώνω την επιφάνεια της ζύμης και αφήνω για άλλα 30 λεπτά.
Ανοίγω, χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι σταυρωτά, πασπαλίζω με λίγη βρώμη και κολοκυθόσπορους.
Ψήνω σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 250°C, με το καπάκι κλειστό για 25 λεπτά, μετά ξεσκεπάζω και ψήνω για άλλα 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα εξωτερικά το ψωμί.
Όταν είναι ψημένο και εσωτερικά χτυπώντας το από κάτω βγάζει ένα υπόκωφο ήχο σαν να είναι κενό εσωτερικά.
Το αφήνω πάνω σε σχάρα να κρυώσει.