Go Back
+ servings

Πένες light με κρεμώδη σάλτσα μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό, που όταν όμως του δώσεις γεύση μπορεί να σε εκπλήξει.
Έτσι αυτό το πιάτο, αν και με ζυμαρικά, έχει μια light κρεμώδη σάλτσα από το λαχανικό που το χρώμα του ξενίζει, βγάζει όμως ένα ελαφρύ λεμονάτο αποτέλεσμα με συμπυκνωμένη και τυρένια υφή. Έτσι, συνδυάζει και το ζυμαρικό και το λαχανικό του χειμώνα που θα σε κρατήσει χορτάτο και θα σου δώσει όλα του τα οφέλη με λίγες θερμίδες.
Φτιάξε το, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Πένες light με κρεμώδη σάλτσα μπρόκολο
Πένες light με κρεμώδη σάλτσα μπρόκολο
Εκτύπωση Συνταγής
No ratings yet
Χρόνος Προετοιμασίας25 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος15 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος40 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 6 Μερίδες
Θερμίδες: 408kcal

Εξοπλισμός

  • Πολυκόφτης ή ραβδομπλέντερ

Συστατικά

  • 500 γρ ζυμαρικά πένες ριγκατόνι ή άλλο ζυμαρικό
  • 900 γρ μπρόκολο
  • 1 κρεμμύδι μέτρια κομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 50 γρ + έξτρα για γαρνίρισμα παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 ½ λεμονιού το χυμό
  • 2 κγ αλάτι
  • 1 κγ ελαιόλαδο
  • 2 λεμονιών το ξύσμα για γαρνίρισμα

Οδηγίες

  • Κόβω το μπρόκολο σε μπουκετάκια, το κοτσάνι του σε μικρότερα κομμάτια και το βάζω σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και λίγο λευκό ξύδι για 10 λεπτά.
  • Το στραγγίζω και το μεταφέρω σε μια μεγάλη κατσαρόλα που γεμίζω με νερό να το καλύπτει 2-3 εκ και 1 κγ αλάτι. Σκεπάζω το σκεύος με το καπάκι σε δυνατή ένταση κι όταν αρχίσει να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια και ανοίγω το καπάκι λίγο να βγαίνουν οι υδρατμοί.
  • Το αφήνω να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά (τσεκάρουμε με ένα πιρούνι το κοτσάνι). Το βγάζω σε ένα μπολ.
  • Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα που γεμίζω με νερό τα 2/3 της το βάζω σε δυνατή ένταση να βράσει.
  • Τότε ρίχνω 1 κγ αλάτι, τις πένες και όταν δυναμώσει ο βρασμός μειώνω την ένταση σε μέτρια και τα αφήνω να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους.
  • Τα στραγγίζω (προσθέτω 1 κγ ελαιόλαδο ανακατεύοντας τα) και κρατάω 2 κούπες από το ζωμό τους.
  • Στην κατσαρόλα τη μεγάλη του μπρόκολου ρίχνω 1 κγ ελαιόλαδο τη βάζω σε δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
  • Ρίχνω το σκόρδο αφήνω ½ λεπτό, βάζω και το μπρόκολο με 1 κούπα από το ζωμό ανακατεύω για 1 λεπτό και βγάζω την κατσαρόλα από την εστία.
  • Αλέθω το μείγμα με το ραβδομπλέντερ ( ή στον πολυκόφτη) να γίνει σαν κρέμα και βάζω το σκεύος πάλι στην εστία σε μέτρια ένταση.
  • Προσθέτω 50 γρ παρμεζάνα, το χυμό 1 λεμονιού ανακατεύω και ρίχνω τα ζυμαρικά (δοκιμάζω αν χρειάζεται βάζω το χυμό ½ λεμονιού ακόμα).
  • Ανακατεύω απαλά και ανάλογα με την πυκνότητα βάζω έξτρα ζωμό ζυμαρικών ενσωματώνοντας τα όλα μαζί για 2 λεπτά.
  • Βγάζω και σερβίρω στα πιάτα γαρνίροντας με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 408kcal | Carbohydrates: 75g | Protein: 18g | Fat: 5g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 6mg | Sodium: 964mg | Potassium: 699mg | Fiber: 7g | Sugar: 6g | Vitamin A: 1001IU | Vitamin C: 137mg | Calcium: 194mg | Iron: 2mg