Γεμίζω μια κατσαρόλα με νερό στα 2/3, βάζω σε δυνατή ένταση και αφού βράσει ρίχνω ½ κγ αλάτι.
Προσθέτω τα ζυμαρικά, ανακατεύω και μειώνω την ένταση σε μέτρια αφήνοντάς τα όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της συσκευασίας (θέλουμε να γίνουν al dente).
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 120 ml από το ζωμό (1/2 κούπα).
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή ένταση ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο, ρίχνω τις γαρίδες και τις αφήνω για 3 λεπτά, σβήνω με το κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί για 4-5 λεπτά. Βγάζω τις γαρίδες σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή ένταση βάζω 40 γρ βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνω το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και τα καβουρδίζω αναδεύοντας για 1 λεπτό.
Μειώνω την ένταση σε μέτρια, προσθέτω το ζωμό, το γάλα, την κρέμα τυρί, το χυμό λεμονιού, ½ κγ αλάτι και 1/8 κγ πιπέρι και ανακατεύω.
Συνεχίζω με την παρμεζάνα ενσωματώνοντας τη στη σάλτσα, το μαϊντανό, τις γαρίδες και τα ζυμαρικά, ανακατεύω για 2 λεπτά να δέσουν και βγάζω από την εστία.
Σερβίρω αμέσως, γαρνίροντας με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού.