Προετοιμάζω ένα σκεύος (μικρό ταψάκι) καλύπτοντάς το με λαδόκολλα και τοποθετώντας το πάνω σε μια σχάρα.
Για να φτιάξω την πραλίνα, σε ένα μικρό τηγανάκι ή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζω την ζάχαρη που την περιλούζω με το νερό, ανακατεύοντας να υγρανθεί όλη. Τοποθετώ το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς ν’ ανακατεύω καθόλου, αφήνω να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνω να βράζει μέχρι να πάρει το χρυσό χρώμα της καραμέλας. Δεν αφήνω πολύ γιατί θα καεί και θα πικρίσει η καραμέλα.
Προσθέτω τα αμύγδαλα ανακινώντας λίγο μόνο από το χερούλι, χωρίς να βάλω μέσα στο μίγμα κουτάλι
Κατεβάζω από τη φωτιά και τη ρίχνω πάνω στο ταψί γρήγορα. Απλώνω όσο μπορώ την καραμέλα με τα αμύγδαλα σε λεπτή στρώση.
Αφήνω την πραλίνα να κρυώσει (όχι μέσα στο ψυγείο), σε δροσερό, χωρίς υγρασία μέρος.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάω τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει.
Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα με το εβαπορέ και τη βανίλια.
Στο γουδί ή στον πολυκόφτη, σπάω την πραλίνα που έχει κρυώσει σε μικρότερα κομμάτια και τη θρυμματίζω σε πολύ μικρά κομμάτια ή σκόνη.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω την θρυμματισμένη πραλίνα και ανακατεύω δυνατά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνω το μίγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο αν το θέλω σαν παγωτό ενώ αν προτιμώ να το κάνω σε μορφή τούρτας καλύπτω με μεμβράνη μια φόρμα 12 x 36 x 7,5 εκ και έπειτα βάζω το μείγμα.
Και στις δυο περιπτώσεις καλύπτω από πάνω είτε με καπάκι είπε με μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Πριν σερβίρω βγάζω από την κατάψυξη το παγωτό 10 λεπτά πριν για να μαλακώσει. Στην περίπτωση της τούρτας, αφού περάσουν τα 10 λεπτά την ξεφορμάρω, με τη βοήθεια της μεμβράνης που έχω βάλει από κάτω, πάνω σε μια πιατέλα.