Go Back
+ servings

Παγωτό πραλίνα αμυγδάλου

Αγαπάς την καραμέλα και την πραλίνα;
Τότε αυτό το παγωτό είναι για σένα! Μαλακό παγωτό με τραγανή πραλίνα αμυγδάλου γαργαλάει τον ουρανίσκο και του δίνει τη δροσιά και τη γλύκα που ζητάει αυτό τον καιρό.
Γευστικά σε γυρνάει πίσω στο χρόνο, θυμίζοντας σου τα κλασικά σπιτικά παγωτά που απολάμβανες όταν καθόσουν στο πάτωμα να τα απολαύσεις και να δροσιστείς.
Μπορεί να σερβιριστεί σε κορμό κόβοντας εύκολα κομμάτια ή με τον κλασικό τρόπο με κουταλιές στο μπολ ή το χωνάκι.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Παγωτό πραλίνα αμυγδάλου
Παγωτό πραλίνα αμυγδάλου
Εκτύπωση Συνταγής
4.07 from 15 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος ψύξης8 Ωρ.
Συνολικός Χρόνος30 Λεπ.
Πιάτο: παγωτό
Μερίδες: 18 Κομμάτια
Θερμίδες: 163kcal

Συστατικά

Για την πραλίνα:

  • 100  γρ αμύγδαλα
  • 190  γρ ζάχαρη
  • 2  ΚΣ νερό

Για το παγωτό:

  • 500 γρ φυτική σαντιγί 2 τμχ , κρύα (1 ώρα στο ψυγείο)
  • 400 γρ ζαχαρούχο γάλα 1 τμχ
  • 240 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

Οδηγίες

  • Προετοιμάζω ένα σκεύος (μικρό ταψάκι) καλύπτοντάς το με λαδόκολλα και τοποθετώντας το πάνω σε μια σχάρα.
  • Για να φτιάξω την πραλίνα, σε ένα μικρό τηγανάκι ή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζω την ζάχαρη που την περιλούζω με το νερό, ανακατεύοντας να υγρανθεί όλη. Τοποθετώ το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς ν’ ανακατεύω καθόλου, αφήνω να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφήνω να βράζει μέχρι να πάρει το χρυσό χρώμα της καραμέλας. Δεν αφήνω πολύ γιατί θα καεί και θα πικρίσει η καραμέλα.
  • Προσθέτω τα αμύγδαλα ανακινώντας λίγο μόνο από το χερούλι, χωρίς να βάλω μέσα στο μίγμα κουτάλι
  • Κατεβάζω από τη φωτιά και τη ρίχνω πάνω στο ταψί γρήγορα. Απλώνω όσο μπορώ την καραμέλα με τα αμύγδαλα σε λεπτή στρώση.
  • Αφήνω την πραλίνα να κρυώσει (όχι μέσα στο ψυγείο), σε δροσερό, χωρίς υγρασία μέρος.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάω τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει.
  • Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα με το εβαπορέ και τη βανίλια.
  • Στο γουδί ή στον πολυκόφτη, σπάω την πραλίνα που έχει κρυώσει σε μικρότερα κομμάτια και τη θρυμματίζω σε πολύ μικρά κομμάτια ή σκόνη.
  • Στο μπολ του μίξερ ρίχνω την θρυμματισμένη πραλίνα και ανακατεύω δυνατά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Ρίχνω το μίγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο αν το θέλω σαν παγωτό ενώ αν προτιμώ να το κάνω σε μορφή τούρτας καλύπτω με μεμβράνη μια φόρμα 12 x 36 x 7,5 εκ και έπειτα βάζω το μείγμα.
  • Και στις δυο περιπτώσεις καλύπτω από πάνω είτε με καπάκι είπε με μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Πριν σερβίρω βγάζω από την κατάψυξη το παγωτό 10 λεπτά πριν για να μαλακώσει. Στην περίπτωση της τούρτας, αφού περάσουν τα 10 λεπτά την ξεφορμάρω, με τη βοήθεια της μεμβράνης που έχω βάλει από κάτω, πάνω σε μια πιατέλα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 163kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 4g | Fat: 6g | Saturated Fat: 2g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 11mg | Sodium: 44mg | Potassium: 160mg | Fiber: 1g | Sugar: 24g | Vitamin A: 92IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 111mg | Iron: 1mg