Go Back
+ servings

Χταπόδι ξιδάτο

Το χταπόδι ξιδάτο είναι ο πιο εύκολος και νόστιμος μεζές του καλοκαιριού για να κάνει παρέα στη ρακί μας ακόμα και τις μέρες της νηστείας.
Η έντονη ξιδάτη γεύση του θαλασσινού μεζέ αποτελεί στα καφενεία συνηθισμένη συνοδεία του ποτού μας, και μπορούμε να τον απολαύσουμε και στο σπίτι όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Χταπόδι ξιδάτο
Χταπόδι ξιδάτο
Εκτύπωση Συνταγής
4.67 from 9 votes
Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ.
Χρόνος αναμονής1 d
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 20 Λεπ.
Πιάτο: Συνοδευτικό
Μερίδες: 10 Μερίδες
Θερμίδες: 184kcal

Συστατικά

  • 1300 γρ χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους πιπεριού
  • 60 ml κρασί ροζέ ή λευκό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο ξύδι

Οδηγίες

  • Έχω πλύνει καλά το χταπόδι, να φύγει και η άμμος που συχνά συγκρατούν οι βεντούζες και έχω καθαρίσει την κουκούλα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το βάζω σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης και τα πιπέρια.
  • Το αφήνω να κοκκινίσει, το γυρίζω και από την άλλη πλευρά, το σβήνω με το κρασί που το αφήνω να εξατμιστεί.
  • Μειώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να βράσει με τα υγρά που θα κατεβάσει.
  • Θα χρειαστεί 45 – 60 λεπτά, μέχρι να το τσιμπήσω και να είναι μαλακό.
  • Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφαιρώ το στόμα και τα μάτια, κόβω την κουκούλα και τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει.
  • Αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το ξύδι και τα ρίχνω μέσα στο δοχείο. Το λαδόξυδο πρέπει να σκεπάζει το χταπόδι (αν χρειαστεί προσθέτω ίσες ποσότητες).
  • Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Είναι έτοιμο, το σερβίρουμε μαζί με λίγο λαδόξυδο και φυσικά ρακί ή τσίπουρο.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 184kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 19g | Fat: 9g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 62mg | Sodium: 300mg | Potassium: 461mg | Sugar: 1g | Vitamin A: 195IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 69mg | Iron: 7mg