Go Back
+ servings

Ψαρονέφρι με βερίκοκα και δαμάσκηνα & αρωματικό ρύζι

Σε λιγότερο από ώρα σέρβιρε απίθανο ψαρονέφρι με βερίκοκα και δαμάσκηνα σε πλούσια σάλτσα από κονιάκ και κρασί, συνοδευμένο από μυρωδάτο ρύζι basmati.
Ένα φαγητό για όλη την οικογένεια ιδανικό και για τραπέζια ή μπουφέ αφού επιτρέπει το κρέας να κοπεί σε φέτες για εύκολο σερβίρισμα και γαρνιρισμένο με την πεντανόστιμη σάλτσα με το κονιάκ και τα αποξηραμένα φρούτα. Προσοχή, επειδή το ψαρονέφρι είναι άπαχο χοιρινό κρέας χρειάζεται λίγο ψήσιμο, διαφορετικά θα σκληρύνει και θα χάσει τη γεύση του.
Χειμωνιάτικο και ντελικάτο το σερβίρισμα του διακοσμεί υπέροχα το γιορτινό μας τραπέζι.
Φτιάξε το και στείλε τη φωτογραφία του στο Facebook ή στο Instagram με hashtag #paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας!
ψαρονέφρι με βερίκοκα και δαμάσκηνα
ψαρονέφρι με βερίκοκα και δαμάσκηνα
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 3 votes
Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος40 Λεπ.
Πιάτο: Κυρίως Πιάτο
Μερίδες: 6 Μερίδες
Θερμίδες: 498kcal

Εξοπλισμός

  • 1 μεγάλη κατσαρόλα
  • 1 μέτρια κατσαρόλα

Συστατικά

  • 1 600γρ ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο)
  • 8 δαμάσκηνα
  • 8 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 350 γρ ρύζι basmati
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 σφηνάκι γεμάτο 40 ml κόκκινο κρασί
  • 1 σφηνάκι γεμάτο 40 ml κονιάκ
  • 5 κούπες 1.200 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κγ θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 30 γρ βούτυρο κρύο
  • 2 ΚΣ μέλι
  • 2 ΚΣ μουστάρδα Dijon
  • 1 ΚΣ κόρν φλάουρ
  • 1 κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι

Οδηγίες

  • Αφήνω το ψαρονέφρι 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσω.
  • Το πλένω και το στεγνώνω ταμπονάροντας το με απορροφητικό χαρτί.
  • Σε ένα μπολάκι βάζω τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα μαζί με το κονιάκ να μουλιάσουν.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι βαθύ) ζεσταίνω σε δυνατή ένταση 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το ψαρονέφρι. Το γυρίζω να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, αφήνοντας το για 2-3 λεπτά στην κάθε μία.
  • Το βάζω στην άκρη του σκεύους και προσθέτω τα κρεμμύδια, ανακατεύω για 2 λεπτά και προσθέτω το σκόρδο για άλλο ένα λεπτό.
  • Ρίχνω τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το κονιάκ, το κρασί και αφήνω για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτω τη δάφνη, το θυμάρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κγ αλάτι και ¼ κγ πιπέρι, τη μουστάρδα μαζί με 240 ml ζωμό λαχανικών, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή και σκεπάζω με το καπάκι την κατσαρόλα αφήνοντας λίγο να βγαίνει ο ατμός για 10 λεπτά (στα ενδιάμεσα το γυρίζω και από την άλλη πλευρά).
  • Έπειτα αυξάνω την ένταση, αφαιρώ το καπάκι, ρίχνω το μέλι και αφού διαλύσω σε ένα μπολάκι 3 ΚΣ νερό με 1 ΚΣ κόρν φλάουρ τα προσθέτω στη σάλτσα αφήνοντας τη να δέσει για 15 λεπτά.
  • Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζω και βάζω στη θέση της μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και ζεσταίνω 690 ml ζωμό λαχανικών.
  • Όταν βράσει διαλύω 1 ½ κγ αλάτι και ρίχνω το ρύζι το οποίο έχω ξεπλύνει πριν σε κρύο νερό και το έχω στραγγίξει.
  • Ανακατεύω μια φορά, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, σκεπάζω με το καπάκι κι αφήνω για 10 λεπτά (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) να βράσει.
  • Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι βγάζω το σκεύος από την εστία, προσθέτω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύω να λιώσει, βάζω ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και κλείνω με το καπάκι αφήνοντας για 5 λεπτά.
  • Σερβίρω το ψαρονέφρι αφού το κόψω πρώτα σε φέτες μαζί με το ρύζι basmati και από πάνω γαρνίρω με τη σάλτσα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 498kcal | Carbohydrates: 74g | Protein: 26g | Fat: 8g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 76mg | Sodium: 1338mg | Potassium: 722mg | Fiber: 3g | Sugar: 19g | Vitamin A: 1048IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 47mg | Iron: 2mg