Κάτω από τρεχούμενο νερό καθαρίζω τα μύδια. Αφαιρώ φύκια ή πεταλίδες που είναι κολλημένα στο κέλυφος τους και τραβάω κάποια που βγαίνουν από το εσωτερικό τους τραβώντας τα προς την άκρη. Με το μαχαίρι τα ξύνω εξωτερικά ώστε να απομακρυνθούν όλα και να μείνει λείο και γυαλιστερό το όστρακο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για ένα λεπτό. Προσθέτω το κόκκινο τσίλι, τα στρείδια και λευκό ξηρό κρασί. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να ψηθούν στον ατμό για 4 – 5 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
Κατεβάζω από τη φωτιά, όσα δεν έχουν ανοίξει τα βγάζω, προσθέτω στα υπόλοιπα πιπέρι, μαϊντανό και λίγο βασιλικό, ανακινώντας να πάνε παντού.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε ροδέλες. Τις βράζω δέκα λεπτά σε βραστό νερό, τις στραγγίζω. Στη συνέχεια τις ρίχνω στο τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια υψηλή φωτιά, για είκοσι λεπτά γυρίζοντας τες μια φορά ενδιάμεσα κι από την άλλη πλευρά.
Όταν ετοιμαστούν τις βάζω πρώτα σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περίσσιο λάδι και κατόπιν σερβίρω γαρνίροντας με χοντρό αλάτι και ρίγανη.