Καθαρίζω τα σαλιγκάρια απομακρύνοντας με ένα μαχαίρι την «μεμβράνη» που έχουν κάνει τα σαλιγκάρια γύρω από την τρύπα που βγάζουν το κεφάλι τους. Μετά με ένα βουρτσάκι τρίβω εξωτερικά το καβούκι τους για να φύγουν τυχών ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει εκεί. Όσα μυρίζουν άσχημα και είναι μαύρα τα πετάω γιατί έχουν πεθάνει.
Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, βράζω για 1 – 1,5 λεπτό τα σαλιγκάρια, ανακινώντας τα πριν τα ρίξω ώστε να κρυφτούν μέσα στα καβούκια τους. Τα στραγγίζω σε ένα πιάτο.
Έπειτα σοτάρω ελαφριά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτω τις ξυσμένες ντομάτες. Αφήνω να βράσει πάλι και τότε ρίχνω το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
Βάζω και λίγο βραστό νερό, χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα. Ανά διαστήματα προσθέτω βραστό νερό και ανακατεύω να μην κολλήσει το πλιγούρι.
Μετά από 20 – 25 λεπτά ρίχνω το τριμμένο κολοκυθάκι, τα σαλιγκάρια και βραστό νερό, δοκιμάζω αν είναι καλό στα καρυκεύματα και σκεπάζω πάλι την κατσαρόλα αφήνοντας για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να έχει ψηθεί το πλιγούρι( πρέπει να είναι ζουμερό )και τα σαλιγκάρια.
Κατεβάζω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως.