Για τα pancakes χωρίζω τα αυγά σε ένα μέτριο μπολ τα ασπράδια και σε ένα μπολ του μίξερ τους κρόκους.
Χτυπάω τα ασπράδια μαζί με 20 γρ ζάχαρης με το μίξερ να γίνουν μαρέγκα.
Με το ίδιο μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τα 50 γρ ζάχαρης μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, το γάλα και ανακατεύω.
Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι.
Ρίχνω σταδιακά τα άλευρα στο μίγμα τον κρόκων.
Ενώνω την μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ για να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
Βάζω ένα τηγάνι σε μέτρια – χαμηλή φωτιά και με ένα πινέλο λαδώνω την επιφάνεια του και το τσέρκι (κουπ-πατ μεταλλικό) εσωτερικά που θα χρησιμοποιήσω και το τοποθετώ στην μέση του σκεύους.
Με μια κουτάλα της σούπας ή με ένα scoop του παγωτού γεμίζω το τσέρκι στα 2/3 με το μείγμα. Σκεπάζω με το καπάκι κι αφήνω για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλει φούσκες στην επιφάνεια του το pancake και να έχει πήξει ελαφριά.
Τότε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το αναποδογυρίζω και το αφήνω για άλλα 2 – 3 λεπτά να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
Βγάζω και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
Αν έχω επίπεδο τηγάνι για κρέπες μπορώ να βάλω πολλά μαζί να τηγανίζονται.
Για την σως σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη και το κακάο μέχρι να λιώσουν, ανακατεύω να μην κολλήσει και πριν βράσει το βγάζω από τη φωτιά. Ρίχνω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
Σερβίρονται ζεστές ή κρύες και γαρνίρω από πάνω με τη σως σοκολάτας.